Smaczny obiad z dorszem w roli głównej, zdrowy, pożywny posiłek dla całej rodziny. Wbrew pozorom obiad z rybą jest szybki i prosty do przygotowania. Dorsza podałam na skarmelizowanych jabłkach z sosem ze świeżej żurawiny. Danie jest pyszne i prezentuje się bardzo apetycznie.
Zapraszam na dorsza w jesiennym wydaniu!
Składniki:
- 2 porcje dorsza a’160 g
- sól
- pieprz
- sok z cytryny
- majeranek
- 1 jabłko
- 3/4 szklanki świeżej żurawiny
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka miodu + 1
- 1 łyżka masła
- sok z 1 pomarańczy
- majeranek/tymianek
Przygotowanie:
- dorsza poporcjować, skropić sokiem z cytryny, posolić i oprószyć majerankiem
- jabłko obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, następnie poporcjować na mniejsze cząstki. Na patelni rozgrzać masło z miodem, dodać cząstki jabłek, obsypać majerankiem i potrząsając patelnią smażyć jabłka przez kilka minut, aż lekko zmiękną
- przygotowane jabłka ułożyć w naczyniu żaroodpornym, na jabłkach kawałki dorsza, zlać sosik z patelni na rybę i ustawić naczynie w piekarniku nagrzanym do 180*C na 15-20 minut
- w tym czasie przygotować sos z żurawiny. Owoce umieścić w rondelku, zalać sokiem wyciśniętym z pomarańczy, dodać miód/cukier, cynamon, odrobinę masła i dusić do rozpadnięcia się owoców. Trwa to kilka minut. Gdyby był za gęsty, dodać wody. Sos można podać z kawałkami resztek owoców lub zblendować na gładko
- gotowego dorsza polać przygotowanym sosem. Podałam z ziemniakami i surówką z białej kapusty
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂