Dorsz podany w towarzystwie marchewki to super zdrowy i lekki obiad. Szczególnej uwadze polecam bardzo ciekawe risotto. Marchewkowe znasz? Koniecznie wypróbuj przepis, bo smakuje rewelacyjnie. Z takim dodatkiem dorsza na pewno zjesz z przyjemnością, a może nawet poprosisz o dokładkę!
Risotto przygotowane na marchewkowym soku posmakuje nie tylko dzieciom. Ma apetyczny kolorek i bardzo ciekawy smak. Warzywny dodatek stanowi karmelizowana marchewka z tymiankiem. Proste składniki, a całość smakuje rewelacyjnie. Polecam!
Składniki na 2 porcje:
- 0,5 szklanki ryżu np. arborio
- 1 mała cebula
- 0,5 szklanki bulionu
- 330 ml soku z marchwi
- 2 filety z dorsza a’ 160 g
- 2 łyżki mąki
- sok z cytryny
- olej
- sól, pieprz
- 3-4 marchewki
- tymianek
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki masła
- starty parmezan
Przygotowanie:
- filety z dorsza rozmrozić, osuszyć papierowym ręcznikiem. Skropić sokiem z cytryny, posolić i oprószyć pieprzem. Odstawić
- w garnku, w którym przygotowujesz risotto zeszklić pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Dołożyć ryż i podsmażać przez kilka minut, aż się zeszkli. Dolać pół szklanki gorącego bulionu, mieszając czekać, aż ryż go wchłonie. Porcjami wlewać sok z marchewki. Ryż gotować wg wskazań na opakowaniu. U mnie 20 minut. Na koniec wmieszać łyżkę zimnego masła i starty parmezan
- na patelni rozgrzać miód z masłem. Dodać pokrojoną w słupki marchewkę i podsmażać przez kilka minut. Dodać posiekany tymianek, podlać 3-4 łyżkami wody, przykryć i dusić do miękkości około 8 minut. Na koniec wmieszać 1 łyżkę masła aż utworzy się sosik
- w międzyczasie obtoczyć przygotowane porcje ryby w mące, nadmiar strzepnąć i smażyć po kilka minut z każdej strony, do zrumienienia
- wyłożyć na talerze porcje ryżu, ryby i karmelizowanej marchewki
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂