Kolejny drożdżowy wypiek jeszcze w zimowych klimatach, bo z nadzieniem żurawinowo — pomarańczowym. Pyszne, mięciutkie i bardzo puchate bułeczki z dużą ilością żurawiny i pachnącą skórką pomarańczową posmakują każdemu.
Może zdziwi Was dodatek ziela angielskiego jako składnika nadzienia. Nie pomijajcie go jednak. Nadaje on niezwykłego charakteru całemu nadzieniu i bardzo podbija jego smak. Robiłam już dwa razy te pyszne ślimaczki i zdecydowanie stawiam na wersję z dodatkiem ziela angielskiego. Musicie koniecznie spróbować. To jest pyszne!
Składniki na ciasto – 8 sztuk:
- 250 g mąki pszennej 550
- 125 g mleka
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka suchych drożdży
- 40 g masła
- 40 g cukru
Składniki na nadzienie:
- 100 g suszonej żurawiny
- 40 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- starta skórka z 1 cytryny
- 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki masła — dodatkowo
Wykonanie:
- przygotować okrągłą foremkę i albo wyłożyć ją papierem do pieczenia, albo posmarować rozpuszczonym masłem
- posiekać suszoną żurawinę, zetrzeć z 1 cytryny skórkę cytrynową. Do moździerza wsypać ziele angielskie i rozetrzeć. Do posiekanej żurawiny dodać 2 łyżki skórki pomarańczowej, 1 łyżkę cukru, ziele angielskie i wymieszać wszystkie składniki razem. Odstawić.
- w garnuszku lekko podgrzać mleko. Dodać wiórki masła. Mąkę przesiać do misy, dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie, jednolite ciasto. Misę przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
- jeszcze raz krótko wyrobić ciasto i rozwałkować na prostokąt o wielkości 25 × 30 cm. Ciasto posmarować 2-ma łyżkami roztopionego masła i wyłożyć przygotowaną masę żurawinową. Równomiernie rozprowadzić. Zwinąć w rulon wzdłuż dłuższego boku. Podzielić na 8 równych części i ułożyć w foremce.
- przykryć folią lub ściereczką kuchenną, odstawić powtórnie do wyrośnięcia.
- gdy podwoi objętość posmarować mlekiem przy pomocy pędzla. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 190°C i piec 25-30 minut.
- studzić na kratce, albo wcinać jeszcze ciepłe
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂