Dynia piลผmowa โ Butternut โ faszerowana orzechowym risotto. Nie jest tak spektakularnie pomaraลczowa jak jej krewniaczka Hokkaido. Tutaj nie ลผรณลty, sลodkawo-orzechowy miฤ
ลผsz, ale gruszkowaty ksztaลt czyni z niej prawdziwฤ
jasnฤ
dyniowฤ
piฤknoลฤ. Upieczona w piekarniku i wypeลniona soczystym, kremowym risotto wzbudzi zachwyt biesiadnikรณw. Dodatek orzechรณw laskowych, parmezanu i wermutu nadadzฤ
jej wyrafinowanego smaku.
Z jednym dodatkiem miaลam kลopot i go pominฤลam โ to solone cytryny vel kiszone cytryny. W ลrรณdziemnomorskiej kuchni to znany dodatek do risotto bardzo podkrฤca smak warzyw. Z ich dodatkiem smak dania byลby na pewno peลniejszy. Zamiast uลผyลam skรณrki cytrynowej. Poniewaลผ kiszone cytryny nie stojฤ
na pรณลkach sklepowych, zdecydujฤ siฤ jednak zakisiฤ cytryny i wrรณciฤ do tego przepisu.
Skลadniki:
- dynia piลผmowa โ okoลo 700 g
- 2 ลyลผki oliwy
- 100 g ryลผu arborio
- 30 g orzechรณw laskowych
- 1 seler naciowy
- 1 cebula
- 50 g grana padano, parmezanu
- masลo – 2 ลyลผki
- 250 ml bulionu + listek laurowy
- 50 ml wermutu, biaลego wina
- 2 kiszone cytryny lub 1 ลyลผka skรณrki z otartej cytryny
- sรณl, pieprz
Wykonanie:
- Dynie przekroiฤ na pรณล, nastฤpnie ลyลผkฤ wybraฤ pestki z miฤkkฤ czฤลciฤ . Szczelnie zawinฤ ฤ w foliฤ wysmarowanฤ oliwฤ i piec w piekarniku nagrzanym do 200`C okoลo 45-60 minut. Przy wiฤkszej wagowo dyni czas pieczenia odpowiednio wydลuลผyฤย
- seler obraฤ z wลรณkien i pokroiฤ w kostkฤ. Cebulฤ rรณwnieลผ obraฤ i pokroiฤ w kostkฤ. Orzechy podpraลผyฤ na suchej patelni bez tลuszczu, ostudziฤ i posiekaฤ. Ser zetrzeฤ na drobnych oczkach tarki
- bulion zagotowaฤ z 1 listkiem laurowym
- na 1 ลyลผce masลa poddusiฤ cebulkฤ, dodaฤ pokrojony seler i po kilku chwilach ryลผ. Przesmaลผyฤ razem przez kilka minut. Wlaฤ wermut i odparowaฤ. Porcjami wlewaฤ gorฤ cy bulion. Ryลผ gotowaฤ wg wskazaล na opakowaniu. U mnie 16-17 minut.
- z upieczonej dyni wybraฤ 2/3 miฤ ลผszu. Wydrฤ ลผonฤ dyniฤ trzymaฤ w piekarniku. Miฤ ลผsz rozdusiฤ widelcem
- do gotowego risotto dodaฤ ลyลผkฤ masลa, starty ser, podpraลผone orzechy, wybrany miฤ ลผsz z dyni, pokrojonฤ w kawaลeczki solonฤ cytrynฤ lub zamiennie skรณrkฤ otartฤ z 1 duลผej cytryny. Doprawiฤ do smaku solฤ i pieprzem. Napeลniฤ poลรณwki dyni i serwowaฤ. Podaฤ obok resztฤ risotto
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was juลผ od 8 lat. Uwielbiam dzieliฤ siฤ moimi domowymi przepisami, ktรณre smakujฤ mojej rodzinie. Koniecznie daj znaฤ, jak smakowaลy Ci moje przepisy w komentarzach ๐