Dynia i mango to smakowite połączenie, dlatego pokusiłam się o przygotowanie dżemu na bieżące spożycie. Ponieważ dynia jeszcze długo będzie osiągalna w sprzedaży, nie ma sensu przygotowywać większych ilości słoików.

Dżem zrobiłam kompletnie bez dodatku cukru. Dynia z natury jest bardzo słodka i dojrzałe mango również. Jeśli lubisz bardzo słodkie dżemy, dodaj 1-2 łyżki miodu.

Dodatek cynamonu, soku z cytryny, ewentualnie imbiru czyni z dżemu super egzotyczny rarytas.

Składniki:

  • 1 dynia Hokkaido
  • 1 dojrzałe mango
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • starty imbir — opcjonalnie

Przygotowanie:

  • dynię przekroić na 4 części, wybrać łyżką miąższ z pestkami, odrzucić. Pokroić w 2 cm szpalty. Ułożyć na blaszce wyłożonej pergaminem, polać 1 łyżką miodu i piec w 180^ C około 25 minut
  • jeszcze ciepłą dynię zblendować 
  • obrać mango ze skóry i zblendować
  • połączyć dynię z mango, przełożyć do rondla z grubym dnem, dodać przyprawy i odparować nadmiar do pożądanej konsystencji. Smażyłam 2 razy po 15 minut
  • przełożyć do słoika z nakrętką, przechowywać w lodówce i zużywać na bieżąco

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *