Dynia i mango to smakowite połączenie, dlatego pokusiłam się o przygotowanie dżemu na bieżące spożycie. Ponieważ dynia jeszcze długo będzie osiągalna w sprzedaży, nie ma sensu przygotowywać większych ilości słoików.
Dżem zrobiłam kompletnie bez dodatku cukru. Dynia z natury jest bardzo słodka i dojrzałe mango również. Jeśli lubisz bardzo słodkie dżemy, dodaj 1-2 łyżki miodu.
Dodatek cynamonu, soku z cytryny, ewentualnie imbiru czyni z dżemu super egzotyczny rarytas.
Składniki:
- 1 dynia Hokkaido
- 1 dojrzałe mango
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- starty imbir — opcjonalnie
Przygotowanie:
- dynię przekroić na 4 części, wybrać łyżką miąższ z pestkami, odrzucić. Pokroić w 2 cm szpalty. Ułożyć na blaszce wyłożonej pergaminem, polać 1 łyżką miodu i piec w 180^ C około 25 minut
- jeszcze ciepłą dynię zblendować
- obrać mango ze skóry i zblendować
- połączyć dynię z mango, przełożyć do rondla z grubym dnem, dodać przyprawy i odparować nadmiar do pożądanej konsystencji. Smażyłam 2 razy po 15 minut
- przełożyć do słoika z nakrętką, przechowywać w lodówce i zużywać na bieżąco
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂