Filety z kurczaka na rรณลผyczkach kalafiora upieczonych w piekarniku z sosem tahini to propozycja na wyjฤ tkowy obiad na co dzieล. Przyjemny i ลatwy do przygotowania, bo gotowy do podania w pรณล godziny. Kalafior upieczony z kuminem rzymskim i pieprzem cayenne smakuje doskonale, do tego soczysta pierล z kurczaka polana sosem z tahini.
Kurczaka najpierw krรณtko obsmaลผamy na patelni, nastฤpnie dopiekamy w piekarniku. Tak przygotowany zawsze wychodzi super!
Skลadniki:
- 1/2 duลผego kalafiora
- 1 cebula
- 3 ลyลผki oleju
- 1/2 ลyลผeczki mielonego kminu rzymskiego
- 1/4 ลyลผeczki pieprzy cayenne
- sรณl
- pieprz
- 2 piersi z kurczaka
- cytryna
- 1 zฤ bek czosnku
- 1/2 ลyลผeczki miodu lub syropu z agawy
- 2 ลyลผki tahini
- 1/2 pฤczka pietruszki
Wykonanie:
- wลฤ czyฤ piekarnik i nastawiฤ na 200`C. Z kalafiora oddzieliฤ maลe rรณลผyczki. Cebulฤ obraฤ i pokroiฤ w piรณrka. Rรณลผyczki kalafiora i cebulฤ wymieszaฤ z 1 ลyลผkฤ oleju, kminem rzymskim i pieprzem. Rozลoลผyฤ na blaszce wyลoลผonej papierem do pieczenia i piec 25 minut. Po 15 minutach przemieszaฤ
- pierล z kurczaka posoliฤ i oprรณszyฤ pieprzem i obsmaลผyฤ 3-4 minuty na gorฤ cej patelni z obu stron na rumiano. Zdjฤ ฤ z patelni i 10 minut pod koniec smaลผenia kalafiora doลoลผyฤ do piekarnika
- obraฤ zฤ bek czosnku, drobno posiekaฤ. Wycisnฤ ฤ sok z cytryny. 2 ลyลผki tahini wymieszaฤ z 2 ลyลผkami oleju. Doprawiฤ do smaku sokiem z cytryny, solฤ i syropem z agawy. Dodaฤ drobno posiekanฤ natkฤ pietruszki
- pierล z kurczaka pokroiฤ w ukoลne plastry. Podawaฤ na upieczonym kalafiorem i sosem tahini
Smacznego!
Na moim blogu gotuje dla Was juลผ od 8 lat. Uwielbiam dzieliฤ siฤ moimi domowymi przepisami, ktรณre smakujฤ mojej rodzinie. Koniecznie daj znaฤ, jak smakowaลy Ci moje przepisy w komentarzach ๐