Flammkuchen to specjaล‚ niemieckiej Badenii-Wirtembergii, a tarte-flambee z fr. to juลผ tradycyjne alzackie danie. Skฤ…d wล‚aล›ciwie dokล‚adnie pochodzi, do dziล› sฤ… spory. Obie strony przygraniczne i francuska, i niemiecka uznajฤ… je za swรณj specjaล‚.

W formie tarty, na bazie ciasta chlebowego, z dodatkiem cebuli, boczku ciฤ™tego w drobne sล‚upki i ล›mietanฤ… zachwyca smakiem. Pieczona w piecu chlebowym w wysokiej temperaturze. Przypomina wล‚oskฤ… pizzฤ™, ale niฤ… nie jest. Ciasto wykonane jest bez dodatku droลผdลผy, jest bardziej chrupiฤ…ce i szybsze w przygotowaniu. Spotykamy Flammkuchen z rรณลผnymi dodatkami, tartym serem, ล›limakami, rรณwnieลผ z owocami oraz inne โ€” ograniczone tylko wyobraลบniฤ… kucharza.

Nazwa Flammkuchen oznacza „pieczona w ogniu”. Jest to zwiฤ…zane z faktem, ลผe podczas pieczenia w piecu chlebowym pล‚omienie dochodziล‚y do brzegรณw tarty, pozล‚acajฤ…c je. Caล‚y jej urok polega na prostocie.

Flammkuchen to typowe wiejskie danie. Tradycja jej przyrzฤ…dzania pochodzi z rodzin, ktรณre co tydzieล„ wypiekaล‚y chleb, a pierwsze tarty miaล‚y sprawdziฤ‡  temperaturฤ™ pieca przed pieczeniem chleba. I tak zostaล‚o spopularyzowane w caล‚ej Alzacji i caล‚ej niemieckiej strefie przygranicznej Badenii-Wirtembergii.

Tradycyjnie podawana jest na drewnianej desce. Najlepiej smakuje z rieslingiem lub piwem.

Moje Flammkuchen upiekล‚am z mฤ…ki pszennej peล‚noziarnistej.             

Skล‚adniki na 2 placki:    

  • 250 g mฤ…ki pszennej peล‚noziarnistej
  • 150 ml wody  
  • 1/2 ล‚yลผeczka soli 
  • 1 ล‚yลผka oliwy 

 Skล‚adniki na naล‚oลผenie:

  • 250 ml kwaล›nej ล›mietany/creme fraiche                                
  • 2 ล›rednie cebule                                  
  • 140 g wฤ™dzonego boczku                                           
  • sรณl i pieprz do smaku

Wykonanie:

  • Z podanych skล‚adnikรณw zagniatamy gล‚adkie, sprฤ™ลผyste ciasto. Iloล›ฤ‡ wody zaleลผy od rodzaju uลผytej mฤ…ki i tu musimy wykazaฤ‡ siฤ™ wyczuciem. Ciasto nie powinno siฤ™ lepiฤ‡, nie moลผe teลผ byฤ‡ za twarde. Moลผemy je zrobiฤ‡ przy pomocy robota lub rฤ™cznie, jak na makaron. Zawijamy w foliฤ™ i odkล‚adamy na 1/2- 1 godziny, ลผeby odpoczฤ™ล‚o.
  • Wล‚ฤ…czamy piekarnik i nagrzewamy go do 250ยฐ C gdy pieczemy na blaszce lub na najwyลผszฤ… moc 300 ยฐ C, gdy bฤ™dziemy piec na kamieniu.
  • W tym czasie obieramy cebulฤ™ i kroimy w cienkie piรณrka.
  • Boczek kroimy w cieniutkie sล‚upki.
  • Z ciasta rozwaล‚kowujemy dwa cienkie placki.
  • Blachy wykล‚adamy papierem do pieczenia, ukล‚adamy placki. Kaลผdy placek smarujemy 3-ma ล‚yลผkami ล›mietany. ลšmietanฤ™ doprawiamy pieprzem z mล‚ynka i delikatnie solimy (boczek teลผ jest sล‚ony!).
  • Na ล›mietanie ukล‚adamy pokrojonฤ… cebulฤ™ i paseczki boczku.
  • Na blaszce pieczemy 10-12 minut, na gorฤ…cym kamieniu 7-8 minut do zezล‚ocenia brzegรณw

ลปYCZฤ˜ SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twรณj adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola sฤ… oznaczone *