Flammkuchen to specjaล niemieckiej Badenii-Wirtembergii, a tarte-flambee z fr. to juลผ tradycyjne alzackie danie. Skฤ
d wลaลciwie dokลadnie pochodzi, do dziล sฤ
spory. Obie strony przygraniczne i francuska, i niemiecka uznajฤ
je za swรณj specjaล.
W formie tarty, na bazie ciasta chlebowego, z dodatkiem cebuli, boczku ciฤtego w drobne sลupki i ลmietanฤ
zachwyca smakiem. Pieczona w piecu chlebowym w wysokiej temperaturze. Przypomina wลoskฤ
pizzฤ, ale niฤ
nie jest. Ciasto wykonane jest bez dodatku droลผdลผy, jest bardziej chrupiฤ
ce i szybsze w przygotowaniu. Spotykamy Flammkuchen z rรณลผnymi dodatkami, tartym serem, ลlimakami, rรณwnieลผ z owocami oraz inne โ ograniczone tylko wyobraลบniฤ
kucharza.
Nazwa Flammkuchen oznacza „pieczona w ogniu”. Jest to zwiฤ
zane z faktem, ลผe podczas pieczenia w piecu chlebowym pลomienie dochodziลy do brzegรณw tarty, pozลacajฤ
c je. Caลy jej urok polega na prostocie.
Flammkuchen to typowe wiejskie danie. Tradycja jej przyrzฤ dzania pochodzi z rodzin, ktรณre co tydzieล wypiekaลy chleb, a pierwsze tarty miaลy sprawdziฤ temperaturฤ pieca przed pieczeniem chleba. I tak zostaลo spopularyzowane w caลej Alzacji i caลej niemieckiej strefie przygranicznej Badenii-Wirtembergii.
Tradycyjnie podawana jest na drewnianej desce. Najlepiej smakuje z rieslingiem lub piwem.
Moje Flammkuchen upiekลam z mฤ
ki pszennej peลnoziarnistej.
Skลadniki na 2 placki:
- 250 g mฤ ki pszennej peลnoziarnistej
- 150 ml wody
- 1/2 ลyลผeczka soli
- 1 ลyลผka oliwy
Skลadniki na naลoลผenie:
- 250 ml kwaลnej ลmietany/creme fraiche
- 2 ลrednie cebule
- 140 g wฤdzonego boczku
- sรณl i pieprz do smaku
Wykonanie:
- Z podanych skลadnikรณw zagniatamy gลadkie, sprฤลผyste ciasto. Iloลฤ wody zaleลผy od rodzaju uลผytej mฤ ki i tu musimy wykazaฤ siฤ wyczuciem. Ciasto nie powinno siฤ lepiฤ, nie moลผe teลผ byฤ za twarde. Moลผemy je zrobiฤ przy pomocy robota lub rฤcznie, jak na makaron. Zawijamy w foliฤ i odkลadamy na 1/2- 1 godziny, ลผeby odpoczฤลo.
- Wลฤ czamy piekarnik i nagrzewamy go do 250ยฐ C gdy pieczemy na blaszce lub na najwyลผszฤ moc 300 ยฐ C, gdy bฤdziemy piec na kamieniu.
- W tym czasie obieramy cebulฤ i kroimy w cienkie piรณrka.
- Boczek kroimy w cieniutkie sลupki.
- Z ciasta rozwaลkowujemy dwa cienkie placki.
- Blachy wykลadamy papierem do pieczenia, ukลadamy placki. Kaลผdy placek smarujemy 3-ma ลyลผkami ลmietany. ลmietanฤ doprawiamy pieprzem z mลynka i delikatnie solimy (boczek teลผ jest sลony!).
- Na ลmietanie ukลadamy pokrojonฤ cebulฤ i paseczki boczku.
- Na blaszce pieczemy 10-12 minut, na gorฤ cym kamieniu 7-8 minut do zezลocenia brzegรณw
ลปYCZฤ SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was juลผ od 8 lat. Uwielbiam dzieliฤ siฤ moimi domowymi przepisami, ktรณre smakujฤ mojej rodzinie. Koniecznie daj znaฤ, jak smakowaลy Ci moje przepisy w komentarzach ๐