Sezon na czereśnie rozpoczęty! Warto w pełni go wykorzystać i zajadać się nimi na różne sposoby. Najlepsze wiadomo — surowe i najlepiej prosto drzewa. Z powodzeniem możesz też wykorzystać czereśnie do przygotowania smacznego deseru.

Proponuję prosty placek z czereśniami, à la włoska focaccia. Tym razem focaccia w wersji na słodko.
Ciasto jest ciekawe, bo z dodatkiem serka i tym razem nie rośnie na drożdżach.

Składniki:

  • 300 g mąki orkiszowej jasnej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 75 g cukru pudru/ksylitolu
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 150 g twarogu/serka Philadelphia
  • 80-100 ml mleka
  • 3 łyżki oleju
  • 400-500 g czereśni
  • 1 białko
  • rozmaryn
  • cukier perłowy

Wykonanie:

  • mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder przesiać do misy robota, dodać sól, cukier waniliowy, ser, mleko, olej i zagnieść gładkie, jednolite ciasto. Ilość mleka zależy od wilgotności twarogu, także lepiej nie wlewać od razu całości. Ja zużyłam tylko 80 ml mleka. Zawinąć w folię i odstawić na 1 godzinę do lodówki
  • czereśnie umyć i odpestkować
  • nastawić piekarnik na 180`C
  • rozwałkować placek na grubość około 2 cm lekko podsypując mąką. Rozwałkować od razu na papierze do pieczenia. Przenieść placek na blachę do pieczenia, cienko posmarować roztrzepanym białkiem. Rozłożyć na cieście czereśnie lekko wciskając je w ciasto. Posypać posiekanym rozmarynem i cukrem perłowym
  • piec na środkowej szynie około 40 minut. Brzegi powinny się lekko zbrązowić. Studzić na kratce

SMACZNEGO!   

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *