Sezon na czereśnie rozpoczęty! Warto w pełni go wykorzystać i zajadać się nimi na różne sposoby. Najlepsze wiadomo — surowe i najlepiej prosto drzewa. Z powodzeniem możesz też wykorzystać czereśnie do przygotowania smacznego deseru.
Proponuję prosty placek z czereśniami, à la włoska focaccia. Tym razem focaccia w wersji na słodko.
Ciasto jest ciekawe, bo z dodatkiem serka i tym razem nie rośnie na drożdżach.
Składniki:
- 300 g mąki orkiszowej jasnej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 75 g cukru pudru/ksylitolu
- 1 szczypta soli
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 150 g twarogu/serka Philadelphia
- 80-100 ml mleka
- 3 łyżki oleju
- 400-500 g czereśni
- 1 białko
- rozmaryn
- cukier perłowy
Wykonanie:
- mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder przesiać do misy robota, dodać sól, cukier waniliowy, ser, mleko, olej i zagnieść gładkie, jednolite ciasto. Ilość mleka zależy od wilgotności twarogu, także lepiej nie wlewać od razu całości. Ja zużyłam tylko 80 ml mleka. Zawinąć w folię i odstawić na 1 godzinę do lodówki
- czereśnie umyć i odpestkować
- nastawić piekarnik na 180`C
- rozwałkować placek na grubość około 2 cm lekko podsypując mąką. Rozwałkować od razu na papierze do pieczenia. Przenieść placek na blachę do pieczenia, cienko posmarować roztrzepanym białkiem. Rozłożyć na cieście czereśnie lekko wciskając je w ciasto. Posypać posiekanym rozmarynem i cukrem perłowym
- piec na środkowej szynie około 40 minut. Brzegi powinny się lekko zbrązowić. Studzić na kratce
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂