Jaka wędlina może być określona jako ekologiczna?

Od kilku lat społeczeństwo stało sie bardziej świadome, jeśli chodzi o ochronę środowiska i dbanie o własne zdrowie. Na rynku pojawiły się produkty ekologiczne, po które chętnie sięgamy, a udając się do sklepów spożywczych, coraz częściej sprawdzamy skład wybieranych przez nas produktów. Jednym z nich jest zarówno mięso, jak i wędliny, które niestety często różnią się od siebie ilością sztucznych dodatków i ceną. Najzdrowszym, a zarazem najsmaczniejszym wyborem są wędliny ekologiczne. Czy są i co je cechuje?

Wędlina ekologiczna – co to takiego?

Przede wszystkim powinniśmy wiedzieć, czym są wędliny ekologiczne i jak powstają. Wytwarza się je w podczas niewielkiej produkcji, wykorzystując przy tym mięso od bydła, które żyje i żywi się w odpowiednich warunkach. Po pierwsze ekologiczni hodowcy muszą spełnić wiele unijnych norm, aby stać się ekologicznym gospodarstwem. Bydło nie tylko ma odpowiednie warunki do życia jak przestrzeń do bytowania czy naturalne światło i wypas, ale również opiekę weterynaryjną i odpowiednie żywienie naturalnymi paszami bez sztucznych dodatków. Dodatkowo nie podaje się im hormonu wzrostu, czyli rosną we własnym tempie ani antybiotyków. 

Coraz częściej możemy wybierać produkty z Polski, ponieważ coraz więcej hodowców stosuje chów zgodny ze standardami ekologicznymi, zapewniając bydłu odpowiednie warunki oraz minimalizując wpływ na środowisko naturalne i wsparcie ochrony przyrody. Właściciele ekologicznych gospodarstw poddawani są częstym kontrolom, dając przy tym gwarancję klientom, że wybierając wędliny, które są w stu procentach ekologiczne, zdrowe i smaczne.

Specjalne służby przeprowadzają częste kontrole, sprawdzając, czy hodowcy pilnują wyznaczonych norm i nie starają się ich “wyminąć”. Jeśli wszystko jest zgodne z przepisami i wymaganiami otrzymują oni tak zwany euroliść z kodem. Jest to gwarancja wysokiej jakości produktów, które są ekologiczne, a o za tym idzie przede wszystkim zdrowe. 

Wędliny ekologiczne – co je cechuje?

Po pierwsze wędliny ekologiczne cechuje metoda produkcji, która zakazuje stosowania chemicznych ulepszaczy i barwinków, opierając się wyłącznie na naturalnych metodach. Poza tym wyroby te nie zawierają GMO, czyli genetycznie zmienionych składników. Bydło, z którego wytwarzane są wyroby wędliniarskie, nie przyjmuje antybiotyków i hormonów wzrostu. Podstawowa i bardzo ważną różnicą dla wielu osób jest lepsza jakość wędliny oraz jej smak i zapach. 

Wędlina ekologiczna- jakie dane powinny znaleźć się na etykiecie?

Certyfikat ekologiczny

Skąd wiedzieć, że wybrana przez nas wędlina pochodzi z produkcji ekologicznej? Na jej opakowaniu powinien znaleźć się znaczek zielonego liścia, ale również informacje takie jak numer certyfikatu i dane jednostki, która je certyfikuje. Euroliść jest dla nas gwarancją, że wybrany produkt spełnia wszystkie rygorystyczne wyznaczniki Unii Europejskiej.

Dzięki euroliściowi jesteśmy w stanie szybko zweryfikować, czy wybrana przez nas wędlina faktycznie została wyprodukowana zgodnie z wytycznymi Unii Europejskiej i czy jest ona w stu procentach ekologiczna. Znaczek ten jest dla nas potwierdzeniem wysokiej jakości i nie ma konieczności umieszczania na etykiecie dodatkowych informacji zawierających innych szczegółów.

Skład wędliny

Jest on bardzo ważny, dzięki etykiecie, jesteśmy w stanie sprawdzić jakie składniki zostały wykorzystane podczas produkcji wędlin. Warto jest pamiętać, że nie powinny znaleźć się tam żadne sztuczne dodatki czy barwniki. Ekologiczne wędliny wytwarzane są z wykorzystaniem naturalnych przypraw i soli. 

Pochodzenie

Jest to również potwierdzenie, że wędlina pochodzi z pewnego, ekologicznego źródła. Na etykiecie możemy znaleźć oznaczenie typu Rolnictwo z UE lub Rolnictwo spoza EU oraz kraj pochodzenia.

Dane producenta

Bardzo ważne są takie dane jak nazwa firmy, adres oraz dane kontaktowe. Dzięki nim w każdej chwili będziemy mogli się z nim skontaktować, by uzyskać więcej informacji na temat wyrobu. 

Wartości odżywcze

Ekologiczna wędlina, która wytworzona została, z wykorzystaniem naturalnych przypraw jest potwierdzeniem wysokiej jakości produktu.

Pozostałe informacje Takie jak data przydatności, sposób przygotowywania oraz przechowywania.

Artykuł powstał we współpracy z firmą https://wedliny-ekologiczne.pl/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *