Po świątecznym obżarstwie czujemy się ociężali. Dieta warzywna pozwoli to zmienić, np. jarmuż, a sezon na jarmuż właśnie w pełni. To kultowe warzywo zwolenników zdrowej diety, wielbione także przez wegetarian i wegan. Jest mega zdrowy i robi furorę na całym świecie. Zalety jarmużu naprawdę robią wrażenie, dlatego koniecznie musi znaleźć się w Twojej diecie.
Ostatnio czytałam, że w Polsce z jarmużem jest tak, jak z Yeti w Himalajach. Wielu o nim słyszało, ale mało kto go oglądał. Zwłaszcza na talerzu. Myślę, że powoli się to zmienia. Na pocieszenie mogę tylko dodać, że choć tak popularny w Niemczech, jest również trudno osiągalny, ten świeży, zielony oczywiście.
Dzisiejsza zapiekanka z dodatkiem orzechów włoskich jest super smaczna. Zapraszam do przepisu.
Składniki na 4 porcje:
- 800 g jarmużu
- sól
- cukier
- pieprz
- 1/2 pęczka pietruszki
- 2 jajka
- 200 ml mleka kokosowego lub śmietany kremówki
- 100 g orzechów włoskich
- cynamon
- 100 g sera górskiego — Bergkäse
Wykonanie:
- Jarmuż dokładnie wypłukać. Z liści jarmużu usunąć zgrubiały nerw główny i porwać na mniejsze kawałki. Natkę pietruszki drobno posiekać i wymieszać z odsączonym jarmużem. Doprawić solą i pieprzem. Ułożyć w płaskim naczyniu do zapiekania.
- Jajkami wymieszanymi ze śmietanką lub mlekiem zalać liście jarmużu.
- Piekarnik nagrzać do 200°C.
- Orzechy posiekać i wymieszać z 2 szczyptami cynamonu. Rozłożyć na jarmużu. Zetrzeć na tarce ser i rozsypać na orzechach.
- Zapiekać 25 minut do zrumienienia górnej warstwy orzechowo-serowej. Do zapiekanego jarmużu pasują idealnie ugotowane ziemniaki. Życzę smacznego!
1 porcja to 565 kcal, w tym 10 g węglowodanów, 25 g białka, 47 g tłuszczu (przy użyciu kremówki)
Jörg Göttes Rezept aus der „Gastspiel” – Sendung
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂