Jarmuż zapiekany pod orzechowo — cynamonową pierzynką

Po świątecznym obżarstwie czujemy się ociężali. Dieta warzywna pozwoli to zmienić, np. jarmuż, a sezon na jarmuż właśnie w pełni. To kultowe warzywo zwolenników zdrowej diety, wielbione także przez wegetarian i wegan. Jest mega zdrowy i robi furorę na całym świecie. Zalety jarmużu naprawdę robią wrażenie, dlatego koniecznie musi znaleźć się w Twojej diecie.

Ostatnio czytałam, że w Polsce z jarmużem jest tak, jak z Yeti w Himalajach. Wielu o nim słyszało, ale mało kto go oglądał. Zwłaszcza na talerzu. Myślę, że powoli się to zmienia. Na pocieszenie mogę tylko dodać, że choć tak popularny w Niemczech, jest również trudno osiągalny, ten świeży, zielony oczywiście.

Dzisiejsza zapiekanka z dodatkiem orzechów włoskich jest super smaczna. Zapraszam do przepisu.

Składniki na 4 porcje:

  • 800 g jarmużu
  • sól 
  • cukier 
  • pieprz
  • 1/2 pęczka pietruszki
  • 2 jajka
  • 200 ml mleka kokosowego lub śmietany kremówki
  • 100 g orzechów włoskich
  • cynamon
  • 100 g sera górskiego — Bergkäse

Wykonanie:

  • Jarmuż dokładnie wypłukać. Z liści jarmużu usunąć zgrubiały nerw główny i porwać na mniejsze kawałki. Natkę pietruszki drobno posiekać i wymieszać z odsączonym jarmużem. Doprawić solą i pieprzem. Ułożyć w płaskim naczyniu do zapiekania.
  • Jajkami wymieszanymi ze śmietanką lub mlekiem zalać liście jarmużu.
  • Piekarnik nagrzać do 200°C.
  • Orzechy posiekać i wymieszać z 2 szczyptami cynamonu. Rozłożyć na jarmużu. Zetrzeć na tarce ser i rozsypać na orzechach.
  • Zapiekać 25 minut do zrumienienia górnej warstwy orzechowo-serowej. Do zapiekanego jarmużu pasują idealnie ugotowane ziemniaki. Życzę smacznego!

1 porcja to 565 kcal, w tym 10 g węglowodanów, 25 g białka, 47 g tłuszczu (przy użyciu kremówki)

Jörg Göttes Rezept aus der „Gastspiel” – Sendung

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *