Kapuśniak z młodej kapusty — zupa na lato, którą trzeba ugotować choć raz w sezonie. Nieoczywisty kapuśniak, bo nie jest kwaśny, jakby wskazywała nazwa. Jednak wyśmienita, bo młode warzywa, koperek i młode ziemniaczki smakują wyjątkowo.
Zupę przygotowałam na wywarze z wędzonki, a część pokrojonego boczku wylądowała w zupie. Możesz dodać pokrojoną, dobrej jakości kiełbasę i potraktować zupę jako syte danie jednogarnkowe lub pominąć mięsne dodatki i przygotować znakomita wersję wegeteriańską.
Polecam, jest pyszna!
Składniki:
- 1/2 młodej kapusty — około 1 kg
- 2 marchewki
- mała pietruszka
- kawałek selera
- 4-5 ziemniaków
- 1 cebula
- sól
- pieprz
- 1 łyżka masła
- 2 listki laurowe
- 4-5 kulek ziela angielskiego
- 1/2 łyżeczki suszonego cząbru
- 1/2 łyżeczka kminku — opcjonalnie
- 1 pęczek koperku
- 1,5-2 l bulionu/wywaru z wędzonki
Wykonanie:
- obraną cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć w garnku, w którym gotujesz zupę. Dodać marchewkę, pietruszkę i seler, wcześniej obrane i starte na grubych oczkach tarki jarzynowej oraz obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Przesmażyć razem przez kilka minut, następnie zalać bulionem. Jednego ziemniaka można zetrzeć na tarce lub drobno pokroić, by się rozgotował i zagęścił zupę jeśli lubisz zawiesiste zupy
- w międzyczasie pokroić kapustę w paski i dodać do gotującej zupy. Dodać wszystkie przyprawy oprócz koperku i gotować około 20 minut, aż warzywa zmiękną. Pod koniec dodać pokrojony boczek lub kiełbasę
- podawać obficie posypaną posiekanym koperkiem
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂