Keks świąteczny, biszkoptowy

Wczoraj przeżyłam chwile grozy. Dwie foremki wypełnione ciastem keksowym, przygotowane do pieczenia, wkładam do nagrzanego piekarnika, a tu klik i ciemno! Piekarnik przestał grzać, wszystkie światełka pogasły, tylko zegar funkcjonuje. Panika! Zamieszanie wokół piekarnika trwało chyba z pół godziny jak nie więcej, łącznie z czytaniem instrukcji. A moje myśli krążyły tylko wokół jednego, czy keks jest do uratowania? Okazało się, że zaklinowały się przyciski i piekarnik ruszył wreszcie do boju.

Jak widzisz na zdjęciach, tak wygląda uratowany keks. Pyszny jest jak zawsze, tylko od czekania trochę bakalie opadły. Wśród ciast przygotowanych na święta keks gościł u nas od zawsze. I zawsze był wyjątkowy, bo z ogromną ilością bakalii.

Tak naprawdę pieczony tylko i wyłącznie z okazji świąt. Dlatego też smakuje wyjątkowo, bo nie ma sposobu, by pieczony dwa razy w roku spowszedniał. Nie może w nim zabraknąć suszonych fig, moreli, migdałów i kolorowych  kandyzowanych owoców. Smaku dodaje pyszna polewa czekoladowa. Ten keks właściwie się nie starzeje, a im starszy, tym lepszy w smaku. Można go upiec nawet kilka dni wcześniej. Jest tak znakomity, że nigdy nie szukałam innego przepis.

Składniki na 2 keksówki:

  • 5 jaj
  • 25 dkg mąki pszennej + 3 łyżki
  • 25 cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżka rumu lub octu 6%

Bakalie: 50-60 dkg, w tym

  • 12 dkg rodzynek
  • 10 dkg suszonych moreli
  • 10 dkg suszonych fig
  • 8 dkg skórki pomarańczowej
  • 10 dkg migdałów 
  • 10 kandyzowanych owoców: daktyle, papaja, ananas, arcydzięgiel

Polewa czekoladowa:

  • 80 g gorzkiej czekolady
  • 80 g śmietany kremówki

Wykonanie:

  • Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie. Sparzyć migdały i obrać ze skórki. Wszystkie bakalie pokroić — dowolnie. Kroję w kostkę. Dodać osączone i osuszone rodzynki.
  • Jajka ubić z cukrem na puszysty kogel-mogel. Dodać rum i wmieszać mąkę.
  • Wszystkie bakalie obtoczyć w 3 łyżkach mąki, następnie wymieszać z ciastem. Ciasto wyłożyć do keksówek wyścielonych papierem do pieczenia.
  • Piec około 50 minut w 160° C. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone. 
  • Zagotować śmietanę kremówkę, następnie dodać połamaną czekoladę i mieszać do rozpuszczenia. Ostudzone keksy posmarować polewą czekoladową. Smacznego!

Uwaga:
Ciasto powinno być gęste, żeby bakalie nie opadły na dno.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *