Klopsiki cielęce są delikatne, mięciutkie i puszyste. Zatopione w aromatycznym sosie pomidorowym zachwycą nie tylko najmłodszych, wiadomo, cielęcina jest genialna w smaku.
To najzdrowsze z czerwonych mięs, ma najmniej tłuszczu i nasyconych kwasów tłuszczowych. Idealne dla małych dzieci i osób mających problemy z niskim poziomem hemoglobiny (jest bogate w witaminę B12). To również cenne źródło innych minerałów i żelaza.
Jestem pewna, że przygotujesz je jeszcze nie jeden raz.
Składniki:
- 500 g cielęcej karkówki lub mięsa z udźca
- 1 mała cebula
- sól, pieprz
- 1 jajko
- 1 kajzerka
- 2 łyżki mąki
- mleko do namoczenia bułki
- masło klarowane
- bulion
- przecier pomidorowy
- śmietana
Przygotowanie:
- bułeczkę namoczyć w mleku. Gdy zmięknie przełożyć na sitko, odcisnąć z nadmiaru płynu
- mięso zmielić. Dodać do mielenia przygotowaną kajzerkę i cebulę. Przyprawić solą, pieprzem, wbić jako i dokładnie wyrobić
- nabierać porcję mięsa łyżeczką i formować kulki. Obtaczać w mące
- uformowane klopsiki układać na patelni z rozgrzanym masłem i delikatnie obsmażyć. Nawet ich nie rumieniłam
- na patelnię z klopsikami wlać bulion, przykryć pokrywką i dusić około 15-20 minut
- dodać przecier pomidorowy i zagotować. Na koniec zaprawić zahartowaną śmietaną
SMACZNEGO !
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂