Kiszenie buraków to najczęściej oglądany post na moim blogu i pewnie dużo z Was kisi buraki. Po zużyciu zakwasu pozostają buraczki, które przeważnie lądują w koszu. Niektórzy wyjadają ukiszone, chrupiące buraczki solo prosto ze słoika, przygotowujecie rozmaite sałatki. Ja nie zrobiłam jeszcze takiej, którą chciałabym powtórzyć, wychodzą średnie w smaku. Za to z czystym sumieniem mogę polecić wykorzystanie pozostałych po kiszeniu zakwasu buraków do przygotowania koktajlu.

Po zlaniu zakwasu, buraki można spokojnie przechowywać kilka dni w lodówce i sukcesywnie zużywać.
Kiszone buraczki to bogactwo probiotycznych bakterii kwasu mlekowego, a witaminy i składniki mineralne oczyszczają i regenerują organizm. Szczególnie polecane osobom z niedokrwistością.

Dla przełamania kwaśnego smaku idealne są słodkie owoce jak np. banan lub mango. Koktajl jest pyszny, polecam!

Składniki na 2 porcje:

  • 3/4 szklanki ukiszonych buraczków
  • 1 szklanka maślanki/mleka roślinnego/wody
  • 1/2 owocu mango
  • 1 banan
  • 1 marchew
  • 1 cm kawałek imbiru

Przygotowanie:

  • marchew i owoce obrać i rozdrobnić na mniejsze kawałki
  • wszystkie składniki umieścić w kielichu blendera i zmiksować do pożądanej konsystencji

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *