Topinambur, znany rรณwnieลผ pod nazwฤ sลonecznik bulwiasty, karczoch jerozolimski lub ziemna gruszka โ caลkiem zapomniane warzywo wraca do ลask. Niegdyล traktowany gลรณwnie jako jedzenie dla ubogich, dziล uchodzi za warzywo ekskluzywne. Tylko siฤ cieszyฤ, bo to prawdziwa skarbnica witamin i mineraลรณw.
Jest uniwersalny, moลผna go piec, gotowaฤ i spoลผywaฤ na surowo. Piekลam juลผ topinambur, byล caลkiem smaczny, ale najbardziej smakowaล nam na surowo.
Topinambur – wลaลciwoลci
Topinambur to jedno z najbogatszych ลบrรณdeล inuliny. Zawarta w bulwach topinamburu inulina wraz z bลonnikiem i pektynami pomaga odtruฤ organizm, wiฤ ลผฤ c szkodliwe zwiฤ zki, przyspieszajฤ c ich wydalanie. Doskonale reguluje pracฤ ukลadu pokarmowego. Inulina stymuluje wzrost korzystnej mikroflory przewodu pokarmowego (Bifidobacterium), poprawia wchลanianie wapnia, magnezu i ลผelaza oraz przyczynia siฤ do usuwania bakterii chorobotwรณrczych, wywoลujฤ cych biegunki i stany zapalne jelita grubego, grzybice, polipy i owrzodzenia. Sok z topinamburu moลผe byฤ stosowany w leczeniu chorรณb jelita grubego. Inulina jest takลผe dobrym uzupeลnieniem diety diabetykรณw.
By skorzystaฤ z dobroczynnego dziaลania inuliny, dzienna porcja topinamburu powinna wynosiฤ 60 g.
Skลadniki na 2 porcje:
- 2 bulwy topinamburu
- 1 marchew
- 1 banan
- 1 jabลko
- 1 cm kawaลek imbiru
- 1 ลyลผka siemienia lnianego/oleju kokosowego
- 1 ลyลผka soku z cytryny
- 1 szklanka wody mineralnej
Przygotowanie:
- warzywa i owoce obraฤ, pokroiฤ na mniejsze kawaลki
- do kielicha blendera nalaฤ wody, dodaฤ rozdrobnione skลadniki i przyprawy, nastฤpnie zmiksowaฤ do poลผฤ danej konsystencji
NA ZDROWIE I SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was juลผ od 8 lat. Uwielbiam dzieliฤ siฤ moimi domowymi przepisami, ktรณre smakujฤ mojej rodzinie. Koniecznie daj znaฤ, jak smakowaลy Ci moje przepisy w komentarzach ๐