Kopytka โ kluski ziemniaczane lubiane przez wszystkich. Do przygotowania ciasta ziemniaczanego naleลผy uลผywaฤ ziemniakรณw mฤ
cznych, rozsypujฤ
cych siฤ w czasie gotowania, zaล samo ciasto naleลผy wyrabiaฤ szybko, bo dลugo wyrabiane rzednie, a ugotowane kluski bฤdฤ
niesmaczne.
Kluski naleลผy ciฤ
ฤ i gotowaฤ natychmiast po wyrobieniu. Doskonale smakujฤ
odsmaลผane na smalcu lub maลle nastฤpnego dnia. Sฤ
ลwietnym dodatkiem do wszystkich daล miฤsnych z sosami lub mogฤ
stanowiฤ samodzielne danie podane np. z surรณwkฤ
i sosem.
Skลadniki dla osรณb:ย
- 1 kg ziemniakรณw
- 30 dkg mฤ ki pszennej
- 1 ลyลผki mฤ ki ziemniaczanej
- 1 jajko
- 1 ลyลผka oleju do ciasta
- 1 ลyลผka oleju do gotowania
Wykonanie:
- Ziemniaki ugotowaฤ w osolonej wodzie. Przecisnฤ ฤ przez praskฤ. Gdy wystygnฤ na tyle, by daลo siฤ je formowaฤ, dodaฤ mฤ kฤ, jajko i wyrobiฤ gลadkie, sprฤลผyste ciasto. Pamiฤtaฤ naleลผy, ลผe tajemnicฤ udanych kopytek jest formowanie ich z jeszcze ciepลych ziemniakรณw. Mฤ ka wchลonie wรณwczas mniej wody i idealnie poลฤ czy siฤ z ziemniakami, a kopytka bฤdฤ delikatne i bardzo smaczne.
- Matฤ silikonowฤ (stolnicฤ) posypaฤ mฤ kฤ i formowaฤ waลeczki gruboลci 3 cm, lekko spลaszczajฤ c, kroiฤ ukoลnie formujฤ c charakterystyczne romby.
- Kluski wrzucaฤ na osolony wrzฤ tek i gotowaฤ kilka minut od wypลyniฤcia. Do wody, w ktรณrej gotujemy kluski dodaฤ 1 ลyลผkฤ oleju. Nie bฤdฤ siฤ sklejaฤ
Uwaga:ย
Nie ulepszajcie kopytek przez dodanie dodatkowych jajek. Stanฤ
siฤ wtedy twarde.
Uwaลผajmy takลผe, ลผeby ich nie rozgotowaฤ.
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was juลผ od 8 lat. Uwielbiam dzieliฤ siฤ moimi domowymi przepisami, ktรณre smakujฤ mojej rodzinie. Koniecznie daj znaฤ, jak smakowaลy Ci moje przepisy w komentarzach ๐