Kopytka โ€” kluski ziemniaczane lubiane przez wszystkich. Do przygotowania ciasta ziemniaczanego naleลผy uลผywaฤ‡ ziemniakรณw mฤ…cznych, rozsypujฤ…cych siฤ™ w czasie gotowania, zaล› samo ciasto naleลผy wyrabiaฤ‡ szybko, bo dล‚ugo wyrabiane rzednie, a ugotowane kluski bฤ™dฤ… niesmaczne.

Kluski naleลผy ciฤ…ฤ‡ i gotowaฤ‡ natychmiast po wyrobieniu. Doskonale smakujฤ… odsmaลผane na smalcu lub maล›le nastฤ™pnego dnia. Sฤ… ล›wietnym dodatkiem do wszystkich daล„ miฤ™snych z sosami lub mogฤ… stanowiฤ‡ samodzielne danie podane np. z surรณwkฤ… i sosem.

Skล‚adniki dla osรณb:ย 

  • 1 kg ziemniakรณw
  • 30 dkg mฤ…ki pszennej
  • 1 ล‚yลผki mฤ…ki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • 1 ล‚yลผka oleju do ciasta
  • 1 ล‚yลผka oleju do gotowania

Wykonanie:

  • Ziemniaki ugotowaฤ‡ w osolonej wodzie. Przecisnฤ…ฤ‡ przez praskฤ™. Gdy wystygnฤ… na tyle, by daล‚o siฤ™ je formowaฤ‡, dodaฤ‡ mฤ…kฤ™, jajko i wyrobiฤ‡ gล‚adkie, sprฤ™ลผyste ciasto. Pamiฤ™taฤ‡ naleลผy, ลผe tajemnicฤ… udanych kopytek jest formowanie ich z jeszcze ciepล‚ych ziemniakรณw. Mฤ…ka wchล‚onie wรณwczas mniej wody i idealnie poล‚ฤ…czy siฤ™ z ziemniakami, a kopytka bฤ™dฤ… delikatne i bardzo smaczne.
  • Matฤ™ silikonowฤ… (stolnicฤ™) posypaฤ‡ mฤ…kฤ… i formowaฤ‡ waล‚eczki gruboล›ci 3 cm, lekko spล‚aszczajฤ…c, kroiฤ‡ ukoล›nie formujฤ…c charakterystyczne romby.
  • Kluski wrzucaฤ‡ na osolony wrzฤ…tek i gotowaฤ‡ kilka minut od wypล‚yniฤ™cia. Do wody, w ktรณrej gotujemy kluski dodaฤ‡ 1 ล‚yลผkฤ™ oleju. Nie bฤ™dฤ… siฤ™ sklejaฤ‡

Uwaga:ย 
Nie ulepszajcie kopytek przez dodanie dodatkowych jajek. Stanฤ… siฤ™ wtedy twarde.

Uwaลผajmy takลผe, ลผeby ich nie rozgotowaฤ‡.

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twรณj adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola sฤ… oznaczone *