Jeśli znudził Cię łosoś tradycyjnie pieczony w piekarniku lub na patelni, po prostu posiekaj go i zrób pyszne kotleciki mielone. Kotleciki są łatwe i szybkie do przygotowania i jeszcze szybciej znikają z talerzy. Dodatek kaszy jaglanej czyni je jeszcze delikatniejszymi, choć już samo mięso z łososia jest bardzo mięciutkie. Rybi zapach, który tak wielu zniechęca do rybnych dań nie już tak intensywny. Na gorąco są świetnym dodatkiem do drugiego dania na zimno natomiast do kanapek. Polecam!
Składniki:
- 600 g łososia bez skóry
- 1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- 1 jajko
- sok z 1/2 cytryny
- 2 czubate łyżki chrzanu ze słoiczka
- 1 czubata łyżka bułki tartej
- 1 łyżeczka soli
- pieprz czarny
- 2 czubate łyżki szczypiorku
- masło ghee — do smażenia
Wykonanie:
- ugotować kaszę jaglaną (na śniadanie ugotowałam większą ilość kaszy, dzięki czemu obiad przygotowałam w expresowym tempie). Przestudzić
- rybę obraną ze skóry pokroić w drobną kostkę (przy okazji usunąć ewentualnie pozostałe ości), a na koniec przesiekać całość
- wszystkie składniki umieścić w misce i dokładnie wymieszać — najlepiej ręką — na jednolitą masę
- nabierać łyżką porcje, formować w wilgotnych dłoniach owalne kotleciki. Obtaczać w bułce tartej i smażyć z obu stron po kilka minut do zrumienienia
- usmażone układać na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym, by odsączyć nadmiar tłuszczu
- podawać z młodymi ziemniaczkami i ulubioną surówką (u mnie z młodą kapustą duszona ze śmietaną)
ŻYCZĘ SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂