Uwielbiamy kotleciki mielone, oczywiście te przygotowane w domu. Prosty, smaczny i tani obiad. Kotlety będą jeszcze bardziej ekonomiczne, gdy wzbogacisz je dodatkiem warzyw lub grzybów.
Dzisiejsze w jesiennym wydaniu są z dodatkiem dyni. Pyszne, pulchne, a dzięki dodatkowi dyni mają dużo więcej walorów zdrowotnych.
Składniki:
- 900 g zmielonego mięsa z indyczego udźca
- 300 g dyni
- 1 jajko
- 1 cebula
- bułka namoczona w mleku
- sól, pieprz
- 1/2 łyżeczki ziaren kolendry
- natka zielonej pietruszki
- tłuszcz do smażenia
- dodatkowo: bułka tarta do obtoczenia
Przygotowanie:
- cebulę obrać i pokroić w kostkę. Dynię zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej. Cebulę zeszklić na łyżce oleju, dodać dynię i przesmażyć razem przez kilka minut
- mięso wymieszać z jajkiem, odciśniętą bułeczką i zawartością patelni. Dodać przyprawy, posiekaną natkę pietruszki i dokładnie wymieszać
- lekko wilgotnymi dłońmi formować kotleciki, obtaczać w bułce tartej i smażyć z obu stron do zrumienienia. W wersji dietetycznej ułóż kotlety na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w 200*C 20 minut
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂