Langosz to specjalnoลฤ kuchni wฤgierskiej, popularne rรณwnieลผ na Sลowacji i w Czechach. To droลผdลผowy placek smaลผony w gลฤbokim oleju. Jada siฤ go najczฤลciej z dodatkiem ลmietany, sosu czosnkowego, startym ลผรณลtym serem, szynkฤ
lub innymi dodatkami.
Langosz to wฤgierski fast food, ktรณry moลผna kupiฤ w kaลผdym barze szybkiej obsลugi lub po prostu na ulicy. Wลrรณd skลadnikรณw oryginalnego langosza widniejฤ
ziemniaki i taki wลaลnie przepis chciaลam dzisiaj poleciฤ. Placek z dodatkiem ziemniakรณw jest zachwycajฤ
cy, chrupiฤ
cy z zewnฤ
trz i miฤciutki w ลrodku. Jak smakuje? Coล pomiฤdzy racuchem a pฤ
czkiem? Najmniej smakowaล nam z tartym ลผรณลtym serem, ale z sosem czosnkowym i rzodkiewkami to prawdziwa uczta smakรณw.
Placek jest bardzo sycฤ
cy, ach co bฤdฤ pisaฤ, zrรณbcie koniecznie!
Skลadniki:
- 250 g mฤ ki orkiszowej jasnej
- 125 g wody
- 1 ugotowany ziemniak
- 1/2 ลyลผeczki soli
- 1/2 ลyลผeczki cukru
- 1 ลyลผka oliwy/oleju
- 20 g droลผdลผy
Sos czosnkowy:
- jogurt grecki
- czosnek
- sรณl
Dodatkowo:
- olej do smaลผenia
Wykonanie:
- ugotowany ziemniak (najlepiej z poprzedniego dnia) rozgnieลฤ widelcem i z pozostaลymi skลadnikami na ciasto umieลciฤ w misie miksera. Hakiem zagnieลฤ gลadkie, nielepiฤ ce siฤ ciasto. Przykryฤ ลciereczkฤ i odstawiฤ w ciepลe miejsce do wyrastania. Powinno podwoiฤ objฤtoลฤ
- wyroลniฤte ciasto odgazowaฤ, podzieliฤ na porcje (u mnie 5 plackรณw). Z ciasta uformowaฤ kulki, nastฤpnie rozpลaszczyฤ na placuszek gruboลci okoลo 1 cm. ลrodek wgnieลฤ palcami, brzeg pozostawiฤ wyลผszy. Pozostawiฤ do ponownego wyrastania na 10-15 minut
- w miฤdzyczasie rozgrzaฤ olej i przygotowaฤ sos czosnkowy. Przeciลniฤty przez praskฤ czosnek wymieszaฤ z jogurtem greckim i szczyptฤ soli. Schลodziฤ w lodรณwce
- placuszki smaลผyฤ na rozgrzanym oleju do zezลocenia z obu stron. Placki smaลผyลam na patelni, oleju powinno byฤ przynajmniej 6-8 cm. Po usmaลผeniu odsฤ czyฤ langosze na papierowym rฤczniku
- podawaฤ jeszcze gorฤ ce z sosem czosnkowym i dowolnymi dodatkami, u mnie talarki rzodkiewek i szczypiorek
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was juลผ od 8 lat. Uwielbiam dzieliฤ siฤ moimi domowymi przepisami, ktรณre smakujฤ mojej rodzinie. Koniecznie daj znaฤ, jak smakowaลy Ci moje przepisy w komentarzach ๐