Łopatka jagnięca z piekarnika

Jagnięcina to jedno z najzdrowszych mięs szkoda, bo trudno osiągalne i stosunkowo drogie. Jest delikatne, soczyste i bardzo smaczne. Prawdziwi koneserzy zachwycają się jego smakiem. Wystarczy raz skosztować, by przyłączyć się do ich grona.

To nie tylko smak ale i wartości odżywcze i zdrowotne powinny skłonić do rozejrzeniem się za tym rarytasem. Dietetyczne, lekkostrawne, z wysoką zawartością białka i kompletem aminokwasów, a to nie wszystko. Jagnięcina zawiera kwas linolowy i orotowy o silnym działaniu antynowotworowym. Czy wiesz, że owce są jedynymi z nielicznych ssaków, które nie zapadają na choroby nowotworowe?

To właśnie zasługa magicznego kwasu orotowego. Ponadto mięso jagnięce jest wyjątkowo bogate w żelazo i cynk.

Dziś proponuję przygotowanie łopatki cielęcej. Tak przygotowana jagnięcina to prawdziwa uczta smaków! Zapraszam do przepisu

Składniki:

  • 900 g łopatki jagnięcej
  • 2 łyżki oliwy
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 1/2 szklanki bulionu
  • sól, pieprz
  • suszony tymianek

Przygotowanie:

  • obrany czosnek zmiksować z oliwą, solą i pieprzem. Powstałą pastą dokładnie natrzeć (wcześniej umyte i wysuszone papierowym ręcznikiem) mięso. Umieścić  w naczyniu, obłożyć igiełkami rozmarynu, przykryć folią spożywczą i ustawić na noc w lodówce
  • obrać i pokroić w grube plastry 2 cebule. Na cebuli ułożyć jagnięcinę, następnie podlać bulionem
  • wstawić pod przykryciem do piekarnika nagrzanego do 250′ C i piec 10 minut
  • po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 160′ C i piec 2 godziny pod przykryciem
  • w miedzyczasie można podlać kilkakrotnie sosem. 20 minut przed końcem pieczenia zdjąć pokrywę i piec odkryte mięso do zrumienienia
  • upieczone mięso kroić gdy „odpocznie” po około 10 minutach

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *