Łosoś jurajski pieczony z cukinią i marchewką

Łosoś jurajski to jedyna w Polsce ryba z certyfikatem ASC. Hodowla Jurassic Salomon jest w pełni ekologiczna, absolutnie wyjątkowa nie tylko w skali naszego kraju ale i świata.

Zlokalizowana jest w Janowie, niedaleko Trzęsacza w woj. zachodniopomorskim.

To hodowla geotermalna, a woda jest pozyskiwana z głębi ziemi z odwiertu o głębokości 1224,5 m p.p.m., pochodzi z okresu dolnej jury i liczy około 150 mln lat.

Nie jest zatem zanieczyszczona toksynami i innymi szkodliwymi substancjami. Jest bogata w mikro i makroelementy. 

To jedna z 3 tego rodzaju hodowli na świecie.

Łososia przygotowałam w piekarniku z cukinią i młodą marchewką. 

Składniki:

  • 1 łosoś około 1 kg
  • 2 cukinie
  • kilka marchewek
  • gałązki tymianku
  • oliwa
  • 1/2cytryny
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  • łososia oskrobać z łusek, ostrym nożykiem wyciąć oczy, wypłukać
  • rybę w środku natrzeć solą, oprószyć pieprzem i ułożyć gałązki tymianku
  • łososia posmaruj oliwą i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
  • obok łososia rozłóż cukinię i marchewkę pokrojoną w plasterki. Skrop oliwą, posól
  • piecz 30 minut w 200’C i dodatkowo 5 minut na zrumienienie

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *