Łosoś jurajski to jedyna w Polsce ryba z certyfikatem ASC. Hodowla Jurassic Salomon jest w pełni ekologiczna, absolutnie wyjątkowa nie tylko w skali naszego kraju ale i świata.
Zlokalizowana jest w Janowie, niedaleko Trzęsacza w woj. zachodniopomorskim.
To hodowla geotermalna, a woda jest pozyskiwana z głębi ziemi z odwiertu o głębokości 1224,5 m p.p.m., pochodzi z okresu dolnej jury i liczy około 150 mln lat.
Nie jest zatem zanieczyszczona toksynami i innymi szkodliwymi substancjami. Jest bogata w mikro i makroelementy.
To jedna z 3 tego rodzaju hodowli na świecie.
Łososia przygotowałam w piekarniku z cukinią i młodą marchewką.
Składniki:
- 1 łosoś około 1 kg
- 2 cukinie
- kilka marchewek
- gałązki tymianku
- oliwa
- 1/2cytryny
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- łososia oskrobać z łusek, ostrym nożykiem wyciąć oczy, wypłukać
- rybę w środku natrzeć solą, oprószyć pieprzem i ułożyć gałązki tymianku
- łososia posmaruj oliwą i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
- obok łososia rozłóż cukinię i marchewkę pokrojoną w plasterki. Skrop oliwą, posól
- piecz 30 minut w 200’C i dodatkowo 5 minut na zrumienienie
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂