Matjas to prawdziwy rarytas dla smakoszy ลledzi. Nie jest to zwykลy ลledลบ, dlatego teลผ smakuje nadzwyczajnie. To mลody ลledลบ, ktรณry nie uzyskaล jeszcze dojrzaลoลci pลciowej i nie moลผe mieฤ wiฤcej niลผ 1 rok ลผycia. Sama nazwa w dosลownym tลumaczeniu znaczy tyle, co „ลledลบ dziewica”. Musi zostaฤ zลowiony i oprawiony przez holenderskฤ
flotฤ rybackฤ
, bo matjas to produkt i nazwa chroniona prawem handlowym oraz koncesjฤ
. Takลผe jak prawdziwy matjas to tylko z Holandii. Ten autentyczny nie jest traktowany, ani olejem, ani octem. Ma niezwykle delikatne, subtelne w smaku i rozpลywajฤ
ce siฤ w ustach miฤsko w kolorze rรณลผowo-srebrzystym. Oryginalne matjasy sprzedawane sฤ
jako podwรณjny filet z charakterystycznym ogonkiem. Nie naleลผฤ
niestety do najtaลszych. Holendrzy jedzฤ
je, trzymajฤ
c zaย ogonek, odgryzajฤ
c po kawaลku i maczajฤ
c po kaลผdym kฤsie w pokrojonej w kostkฤ cebuli.
A oto moja obiadowa propozycja z matjasem w roli gลรณwnej. Podaลam ลledzia- matjasa z purรฉe ziemniaczanym i musem jabลkowym. Obiad prosty, expresowy i niezwykle smakowity. Jedyne co musisz zrobiฤ to w trakcie gotowania ziemniakรณw przygotowaฤ purรฉe z jabลek, bo sam ลledลบ nie wymaga juลผ ลผadnych zabiegรณw kulinarnych โ jest gotowy do konsumpcji.
Skลadniki:
- Matjas po 2-3 sztuki na osobฤ
- purรฉe z ziemniakรณw
- cebula czerwona lub biaลa
- 4 jabลka
- 100 ml soku z jabลek lub woda + cukier
- dowolna zielenina np. koperek
Przygotowanie purรฉe z jabลek:
- jabลka obierz, usuล gniazda nasienne i pokrรณj na drobne kawaลki. Zalej sokiem jabลkowym i gotuj okoลo 15 minut, aลผ zacznฤ siฤ rozpadaฤ. Nastฤpnie zblenduj, by powstaล mus jabลkowy
- ugotuj ziemniaki i ubij je z dodatkiem mleka i wiรณrkami masลa
- cebulฤ pokrรณj dowolnie, a przed podaniem ugnieฤ jฤ z odrobinฤ soli i odstaw przynajmniej na kilka minut, by zmiฤkลa
- podawaj matjasa zย purรฉe ziemniaczanym i jabลkowym, oraz dowolnie pokrojonฤ cebulฤ
ลปYCZฤ SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was juลผ od 8 lat. Uwielbiam dzieliฤ siฤ moimi domowymi przepisami, ktรณre smakujฤ mojej rodzinie. Koniecznie daj znaฤ, jak smakowaลy Ci moje przepisy w komentarzach ๐