Młoda marchewka z piekarnika

Marchewka solo z piekarnika, bez towarzystwa nieśmiertelnego groszku. Sami przyznacie, że tak podana marchewka — z zieloną czuprynką będzie ozdobą każdego talerza. Jest pyszna, aromatyczna, chrupiąca i sama się robi, a w ten sposób przygotowana zachowuje na pewno więcej wartości odżywczych niż gotowana. To bardzo smaczny dodatek do letniego obiadu.

Składniki:

  • pęczek młodej marchewki
  • kilka ząbków czosnku
  • tymianek lub estragon
  • sól gruboziarnista
  • olej rzepakowy — kilka łyżek
  • miód – 1 łyżka

Wykonanie:

  • marchewkę umyć, obrać pozostawiając kilkucentymetrowe zielone łodyżki dla ozdoby, przekroić na pół. Obrać czosnek
  • marchewki, czosnek i gałązki tymianku ułożyć w naczyniu żaroodpornym
  • polać kilkoma łyżkami oleju i miodem. Posypać solą. Podlać 2-3 łyżkami gorącej wody
  • piec w nagrzanym piekarniku do 200°C. Marchewki mają pozostać chrupiące
  • podawać jako dodatek do drugiego dania

ŻYCZĘ SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *