Marchewka solo z piekarnika, bez towarzystwa nieśmiertelnego groszku. Sami przyznacie, że tak podana marchewka — z zieloną czuprynką będzie ozdobą każdego talerza. Jest pyszna, aromatyczna, chrupiąca i sama się robi, a w ten sposób przygotowana zachowuje na pewno więcej wartości odżywczych niż gotowana. To bardzo smaczny dodatek do letniego obiadu.
Składniki:
- pęczek młodej marchewki
- kilka ząbków czosnku
- tymianek lub estragon
- sól gruboziarnista
- olej rzepakowy — kilka łyżek
- miód – 1 łyżka
Wykonanie:
- marchewkę umyć, obrać pozostawiając kilkucentymetrowe zielone łodyżki dla ozdoby, przekroić na pół. Obrać czosnek
- marchewki, czosnek i gałązki tymianku ułożyć w naczyniu żaroodpornym
- polać kilkoma łyżkami oleju i miodem. Posypać solą. Podlać 2-3 łyżkami gorącej wody
- piec w nagrzanym piekarniku do 200°C. Marchewki mają pozostać chrupiące
- podawać jako dodatek do drugiego dania
ŻYCZĘ SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂