Zima to doskonały pora, by wzmocnić organizm kiszonkami. Najczęściej kisimy buraki na barszczyk, warto jednak część zakwasu przeznaczyć do wypicia na surowo. Sok z kiszonych buraków szybko przywróci chęć do życia i dobre samopoczucie. Szklanka soku dziennie potrafi tak naprawdę zdziałać cuda, bo to prawdziwa skarbnica witamin, makro- i mikroelementów, do tego niepowtarzalny smak, co nie jest bez znaczenia.
Sok z kiszonych buraków — właściwości
Ma silne właściwości oczyszczające, wydala kwas moczowy z organizmu, wspomaga pracę wątroby i nerek. Uchroni przed katarem, uwolni od zgagi, obniży ciśnienie krwi, wzmacnia krew, podwyższając poziom hemoglobiny.
Efekty picia soku z kiszonych buraków przejdą Wasze najśmielsze oczekiwania. Warto przeprowadzić tygodniową kurację, a może nawet przed i po kuracji zrobić porównawcze badania krwi.
To jednak nie wszystko. W procesie fermentacji uczestniczą bowiem bakterie probiotyczne. Szczepy tych niezwykle pożytecznych dla człowieka drobnoustrojów korzystnie wpływają na florę bakteryjną jelit, usuwają toksyny i chronią przed grzybicami. Dzięki temu mają ogromne znaczenie dla odporności organizmu i ułatwiają mu walkę z infekcjami.
Biorąc pod uwagę niską cenę i dostępność buraka, możemy w łatwy, bardzo smaczny i dosłownie za przysłowiowy „psi grosz” wspomóc własne zdrowie.
Domowy sok z kiszonych buraków — jakie buraki są najlepsze?
Burak ćwikłowy musi być w dobrym gatunku, czyli mieć cienką skórkę, a w przekroju mieć jednolity, ciemnoczerwony miąższ. Im ciemniejszy, tym bogatszy w prozdrowotne antocyjany. Marmurkowa struktura wpływa niekorzystnie na jakość buraka i świadczy o nadmiarze celulozy.
Najsmaczniejsze są buraki o średnicy około 10 cm. Jak wszystkie warzywa korzeniowe im są większe, tym prawdopodobnie bardziej naszpikowane nawozami chemicznymi. Dlatego najlepiej wybierać buraki z upraw ekologicznych, gdyż buraki tak jak marchew z upraw konwencjonalnych łatwo kumulują azotyny.
Napój z kiszonych buraków jest zdatny do picia i bardzo smaczny rozcieńczony jedynie wodą mineralną. Proporcje dodatku wody zależą od intensywności ukiszonego barszczyku, dlatego najlepiej dobrać je według własnych preferencji smakowych. Najczęściej dopełniam 1/3 objętości wody.
Świetnie komponuje się smakowo nie tylko z pomarańczą, ale także z jabłkiem lub ananasem. Wystarczy zmiksować jabłko lub ananasa w kielichu blendera i uzupełnić sokiem z kiszonych buraczków, aby otrzymać pyszny, pożywny koktajl.
Napój na 2 porcje:
- 200 ml soku z kiszonych buraków
- sok z 1 pomarańczy
- woda mineralna
- 1 łyżeczka soku z agawy — opcjonalnie
Przygotowanie:
Wymieszać składniki i wypić. Najkrótsza kuracja powinna trwać co najmniej 1 tydzień
Na zdrowie!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂