Omlet cesarski z morelami

Kaiserschmarrn to rodzaj deseru w kuchni austriackiej, sล‚odki gruby naleล›nik, omlet porwany na kawaล‚ki. W Austrii czฤ™sto serwowany jako sล‚odkie danie gล‚รณwne. Potrawa znajduje siฤ™ na liล›cie austriackich produktรณw tradycyjnych.

Pieczony jest z dodatkiem rodzynek, a podawany grubo posypany cukrem pudrem. Jest pyszny, a z dodatkiem ล›wieลผych owocรณw po prostu wspaniaล‚y. Tym razem z morelami. Przepis koniecznie do wyprรณbowania!

Nie polecam pieczenia na jednej patelni z podanej proporcji skล‚adnikรณw. Porcja jest bardzo duลผa, takลผe podziel ciasto na dwie patelnie lub na piecz na 2 razy.

Skล‚adniki na 4 porcje:

  • 4 jajka
  • 125 g mฤ…ki
  • 125 g mleka
  • sรณl
  • 1 ล‚yลผeczka proszku do pieczenia
  • 2 ล‚yลผki cukru/ksylitolu
  • 100 g rodzynkรณw
  • 4 ล‚yลผki masล‚a
  • puder cukier do posypania
  • morele

Wykonanie:

  • Oddzieliฤ‡ ลผรณล‚tka od biaล‚ek. ลปรณล‚tka, mleko, mฤ…kฤ™, szczyptฤ™ soli, proszek do pieczenia i cukier wymieszaฤ‡ na gล‚adkฤ… masฤ™ bez grudek. Pozostawiฤ‡ na 10 minut
  • umyฤ‡ i namoczyฤ‡ rodzynki
  • biaล‚ka ubiฤ‡ na sztywno i delikatnie wymieszaฤ‡ z ciastem. Dodaฤ‡ odsฤ…czone rodzynki
  • rozgrzaฤ‡ na patelni masล‚o i wylaฤ‡ poล‚owฤ™ ciasta. Uล‚oลผyฤ‡ kawaล‚ki pokrojonych na mniejsze kawaล‚ki moreli. Smaลผyฤ‡ na wolnym ogniu, a gdy dรณล‚ siฤ™ zrumieni zsunฤ…ฤ‡ omlet na talerz i podsuwajฤ…c nachylonฤ… patelniฤ™ (powtรณrnie natล‚uszczonฤ…) obrรณciฤ‡ talerz i sprawnie umieล›ciฤ‡ odwrรณcony omlet z powrotem na patelni. Smaลผyฤ‡ z drugiej strony. Pod koniec smaลผenia poszarpaฤ‡ omlet przy pomocy dwรณch widelcรณw lub ล‚opatki na maล‚e kawaล‚ki i dopiekaฤ‡, by w ล›rodku nie pozostaล‚ surowy. Druga moลผliwoล›ฤ‡ to po przewrรณceniu omletu na drugฤ… stronฤ™ przykryฤ‡ patelniฤ™ pokrywkฤ… i dopiekaฤ‡ omlet na wolnym ogniu, a juลผ upieczony poszarpaฤ‡ na maล‚e kawaล‚ki
  • podawaฤ‡ gorฤ…cy, zaraz po upieczeniu, posypany cukrem pudrem (zmielonym ksylitolem)

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twรณj adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola sฤ… oznaczone *