Kaiserschmarrn to rodzaj deseru w kuchni austriackiej, sลodki gruby naleลnik, omlet porwany na kawaลki. W Austrii czฤsto serwowany jako sลodkie danie gลรณwne. Potrawa znajduje siฤ na liลcie austriackich produktรณw tradycyjnych.
Pieczony jest z dodatkiem rodzynek, a podawany grubo posypany cukrem pudrem. Jest pyszny, a z dodatkiem ลwieลผych owocรณw po prostu wspaniaลy. Tym razem z morelami. Przepis koniecznie do wyprรณbowania!
Nie polecam pieczenia na jednej patelni z podanej proporcji skลadnikรณw. Porcja jest bardzo duลผa, takลผe podziel ciasto na dwie patelnie lub na piecz na 2 razy.
Skลadniki na 4 porcje:
- 4 jajka
- 125 g mฤ ki
- 125 g mleka
- sรณl
- 1 ลyลผeczka proszku do pieczenia
- 2 ลyลผki cukru/ksylitolu
- 100 g rodzynkรณw
- 4 ลyลผki masลa
- puder cukier do posypania
- morele
Wykonanie:
- Oddzieliฤ ลผรณลtka od biaลek. ลปรณลtka, mleko, mฤ kฤ, szczyptฤ soli, proszek do pieczenia i cukier wymieszaฤ na gลadkฤ masฤ bez grudek. Pozostawiฤ na 10 minut
- umyฤ i namoczyฤ rodzynki
- biaลka ubiฤ na sztywno i delikatnie wymieszaฤ z ciastem. Dodaฤ odsฤ czone rodzynki
- rozgrzaฤ na patelni masลo i wylaฤ poลowฤ ciasta. Uลoลผyฤ kawaลki pokrojonych na mniejsze kawaลki moreli. Smaลผyฤ na wolnym ogniu, a gdy dรณล siฤ zrumieni zsunฤ ฤ omlet na talerz i podsuwajฤ c nachylonฤ patelniฤ (powtรณrnie natลuszczonฤ ) obrรณciฤ talerz i sprawnie umieลciฤ odwrรณcony omlet z powrotem na patelni. Smaลผyฤ z drugiej strony. Pod koniec smaลผenia poszarpaฤ omlet przy pomocy dwรณch widelcรณw lub ลopatki na maลe kawaลki i dopiekaฤ, by w ลrodku nie pozostaล surowy. Druga moลผliwoลฤ to po przewrรณceniu omletu na drugฤ stronฤ przykryฤ patelniฤ pokrywkฤ i dopiekaฤ omlet na wolnym ogniu, a juลผ upieczony poszarpaฤ na maลe kawaลki
- podawaฤ gorฤ cy, zaraz po upieczeniu, posypany cukrem pudrem (zmielonym ksylitolem)
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was juลผ od 8 lat. Uwielbiam dzieliฤ siฤ moimi domowymi przepisami, ktรณre smakujฤ mojej rodzinie. Koniecznie daj znaฤ, jak smakowaลy Ci moje przepisy w komentarzach ๐