Orkiszowe bułeczki maślane z rodzynkami

Pyszne drożdżowe bułeczki na dobry początek dnia lub na drugie śniadanie. Są wspaniałe, mięciutkie, pełne słodkich rodzynek. Ciasto nie jest przesłodzone, także śmiało możesz zajadać je z ulubionym dżemem, choć najsmaczniejsze są z samym masłem. Największy ich atut — w całości upieczone z mąki orkiszowej.

Składniki na 15 bułeczek:

  • 450 g mąki orkiszowej jasnej 630
  • 250 ml mleka
  • 50 g cukru
  • 80 g masła
  • 2 jajka
  • 1 op. suchych drożdży lub 1 op. świeżych – 42 g
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 100 g rodzynek

Dodatkowo:

  • 1 żółtko
  • 2 łyżki mleka

Wykonanie:

  • rodzynki namoczyć w gorącej wodzie. Odcedzić i osuszyć w papierowym ręczniku
  • mleko podgrzać w rondelku. Dorzucić masło pokrojone w grubą kostkę, by zmiękło
  • przesianą mąkę wsypać do misy robota, następnie dodać cukier, drożdże, sól, jajka i wymieszać hakiem, dolewając porcjami mleko z masłem. Ciasto wyrabiać 5-8 minut, aż będzie gładkie i sprężyste. Pod koniec wmieszać odsączone rodzynki. Przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości
  • wyrośnięte ciasto wyrzucić na blat, zagnieść powtórnie i podzielić na 15 małych porcji. Z każdej porcji uformować bułeczkę. Odkładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką kuchenną i pozostawić do napuszenia
  • żółtkiem wymieszanym z mlekiem posmarować wyrośnięte bułeczki. Piec 15 minut w 200`C. Studzić na kratce

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *