Nie znudziล‚a Ci siฤ™ jeszcze dynia? To ล›wietnie, bo mam nastฤ™pnฤ… propozycjฤ™ wykorzystania sล‚onecznego warzywka. Dziล› pasztet z dyni. Z zaล‚oลผenia powinien byฤ‡ wegetariaล„ski, mรณj jednak nie jest, bo do jego przygotowania wykorzystaล‚am resztki wฤ™dzonego boczku zalegajฤ…cego w lodรณwce. Zaleลผy jakiej odmiany dyni uลผyjesz, pasztet moลผe byฤ‡ sล‚odkawy w smaku. Nam to nie przeszkadzaล‚o, bo z domowym, chrupiฤ…cym pieczywem smakowaล‚ wyล›mienicie. Moลผesz jednak zniwelowaฤ‡ sล‚odycz dodatkiem delikatnej kaszy โ€” jaglanej lub manny, wรณwczas musisz dodatkowo daฤ‡ jeszcze 1 jajko.

Skล‚adniki:ย 

  • 500 g purรฉe z dyni
  • 2 jajka
  • 3-4 ล‚yลผki mielonych orzechรณw laskowych
  • tarta buล‚ka โ€” opcjonalnie
  • kawaล‚ek boczku โ€” opcjonalnie
  • 1 duลผa cebula
  • 4 ล‚yลผki oleju
  • 1 zฤ…bek czosnku
  • 4 cm kawaล‚ek imbiru
  • kurkuma 1/2 ล‚yลผeczki
  • curry 1 ล‚yลผeczka
  • gaล‚ka muszkatoล‚owa 1/4 ล‚yลผeczki
  • listek laurowy
  • kilka kulek ziela angielskiego
  • 1 ล‚yลผeczka suszonej szaล‚wii
  • listki szaล‚wii

Wykonanie:

  • przygotowaฤ‡ purรฉe z dyni (upiec w piekarniku lub ugotowaฤ‡ w maล‚ej iloล›ci wody). Po upieczeniu i zblendowaniu dyniฤ™ przetarล‚am przez sito. Szybciej jest dyniฤ™ ugotowaฤ‡ (okoล‚o 10-12 minut) w maล‚ej iloล›ci wody. Wtedy jednak konsystencja dyni wymaga dodania buล‚ki tartej
  • obranฤ…, drobno pokrojonฤ… cebulฤ™ zeszkliฤ‡ na oleju, dodaฤ‡ starty na tarce imbir i przyprawy. Do duszenia doล‚oลผyฤ‡ listek laurowy i kulki ziela angielskiego, na koniec je usunฤ…ฤ‡
  • purรฉe z dyni poล‚ฤ…czyฤ‡ z poduszonฤ… cebulฤ… z przyprawami, wbiฤ‡ jajka i zmiksowaฤ‡ na gล‚adkฤ… masฤ™. Doล‚oลผyฤ‡ zmielone orzechy i wymieszaฤ‡. Gdyby masa byล‚a za rzadka, zagฤ™ล›ciฤ‡ buล‚kฤ… tartฤ…. Na koniec doprawiฤ‡ sola i pieprzem
  • masฤ™ przeล‚oลผyฤ‡ do maล‚ej foremki wysmarowanej tล‚uszczem i wysypanej buล‚kฤ… tartฤ…, wyrรณwnaฤ‡ gรณrฤ™, uล‚oลผyฤ‡ listki szaล‚wii i wierzch posmarowaฤ‡ olejem
  • piec w 200`C okoล‚o 45 minut. Gdy pasztet bฤ™dzie odchodziล‚ od bokรณw foremki, jest gotowy. Studziฤ‡ w foremce. Kroiฤ‡ najlepiej po schล‚odzeniu przez noc w lodรณwceย 

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twรณj adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola sฤ… oznaczone *