Pesto z rukoli i pestek dyni jest znakomite, ma gลฤboki i bogaty smak. Moลผesz je wykorzystaฤ na wiele rozmaitych sposobรณw. Do daล z makaronem, zarรณwno na gorฤ
co jak i na zimno w saลatkach, do serรณw, sosรณw, zup, dipรณw, twarogu. Moje ostatnie odkrycie to mลode ziemniaczki ugotowane w caลoลci i obtoczone w rukolowym pesto. Po prostu genialne!
Rukola jest lekkostrawna i niskokaloryczna, garลฤ zielonej saลaty to zaledwie 5 kcal. Warto wลฤ
czyฤ jฤ
do diety, bo to bogactwo witamin i mineraลรณw Rukola zawiera 8 razy wiฤcej wapnia, 5 razy wiฤcej witaminy A, C i K i 7 razy wiฤcej ลผelaza, niลผ ta sama iloลฤ saลaty lodowej. To rรณwnieลผ cenne ลบrรณdลo cynku i potasu. Za ostry smak rukoli odpowiedzialne sฤ
aminokwasy siarkowe o dziaลaniu bakteriobรณjczym. Zawarte w rukoli: luteina i zeaksantyna to cenne przeciwutleniacze majฤ
ce zastosowanie w profilaktyce antynowotworowej i zwyrodnieniu plamki ลผรณลtej, odpowiedzialnej za widzenie. Dziฤki zawartoลci bลonnika pokarmowego roลlina dziaลa pobudzajฤ
co na ukลad trawienny oraz na dลugo pozostawia uczucie sytoลci.
Pesto z rukoli w poลฤ
czeniu z pestkami dyni to naturalne ลบrรณdลo zdrowia.
Skลadniki:
- 1 pฤczek rukoli
- 4 ลyลผki pestek z dyni
- 4 ลyลผki oleju rzepakowego extra vergine
- 1 zฤ bek czosnku
- sรณl, pieprz
- parmezan
Wykonanie:
- rukolฤ dokลadnie wypลukaฤ w duลผej iloลci zimnej wody, odwirowaฤ w suszarce do saลaty
- pestki dyni podpraลผyฤ przez kilka minut na suchej patelni. Przestudziฤ
- rukolฤ, pestki dyni, parmezan i olej zmiksowaฤ do grudkowatej konsystencji. Doprawiฤ do smaku solฤ i pieprzemย
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was juลผ od 8 lat. Uwielbiam dzieliฤ siฤ moimi domowymi przepisami, ktรณre smakujฤ mojej rodzinie. Koniecznie daj znaฤ, jak smakowaลy Ci moje przepisy w komentarzach ๐