Zielono i wiosenne โ pesto ze szpinaku i awokado z dodatkiem orzechรณw wลoskich jest zdrowe i pyszne.
Warto je przygotowaฤ, bo jest uniwersalne, a zrobisz je migiem. Samo lub w poลฤ
czeniu z biaลym serkiem to super smarowidลo na kanapki, a z makaronem bลyskawiczny obiad. Polecam!
Skลadniki:
- 250 g mroลผonego szpinaku
- 1/2 awokado
- 1 zฤ bek czosnku
- 1/2 szklanki orzechรณw wลoskich
- 3 ลyลผki oleju
- sok z 1/2 cytryny
- sรณl, pieprz
- parmezan
Przygotowanie:
- szpinak uลoลผyฤ na sitku i zostawiฤ do rozmroลผenia. Odcisnฤ ฤ nadmiar wody
- wszystkie skลadniki i przyprawy umieลciฤ w rozdrabniaczu i zmiksowaฤ. Gdyby masa byลa za gฤsta dodaฤ wody z obciekniฤtego szpinaku
- przechowywaฤ w lodรณwce w sลoiczku z nakrฤtkฤ do kilku dni i zuลผywaฤ w miarฤ potrzeby
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was juลผ od 8 lat. Uwielbiam dzieliฤ siฤ moimi domowymi przepisami, ktรณre smakujฤ mojej rodzinie. Koniecznie daj znaฤ, jak smakowaลy Ci moje przepisy w komentarzach ๐