Pide to bardzo popularny turecki specjał często nazywany turecką pizzą. Pewnie dlatego, że ciasto jest identyczne jak na pizzę, od włoskiej pizzy odróżnia tureckie pide tylko forma, bo zawsze ma kształt łódki.

W oryginale głównym składnikiem jest mięso wołowe, ja natomiast zrobiłam wersję wegetariańską i dodatkowo upiekłam pide z mąki orkiszowej. Moje nadzienie stanowią pieczarki, które kupiłam w nadmiarze i miały wylądować w bułeczkach drożdżowych.

Bardzo się cieszę, że zdecydowałam się na turecki frykas, bo pide smakuje znakomicie! Kto ma ochotę spróbować?

Składniki:

  • 250 g mąki orkiszowej jasnej
  • 140 ml wody
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju
  • 20 g świeżych drożdży lub 1 łyżeczka suchych

Składniki na nadzienie:

  • 250 g pieczarek
  • 1 cebulka
  • 1 łyżka oleju
  • sól
  • pieprz
  • mozzarella
  • olej

Wykonanie:

  • w części wody rozmieszać drożdże, tak by je upłynnić. Wszystkie składniki umieścić w misie robota i hakiem wyrobić gładkie, sprężyste ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto można przygotować dużo wcześniej i odstawić na wyrastanie do lodówki
  • w czasie, gdy ciasto rośnie przygotować nadzienie. Oczyszczone pieczarki pociąć w plasterki, cebulę również. Zeszklić cebulę na oleju, dodać pieczarki i dusić, aż odparuje z grzybów woda
  • ciasto ponownie krótko zagnieść, następnie podzielić na 4 części. Każdą z osobna cienko rozwałkować na długi, owalny placek. Środek posmarować olejem i ułożyć porcję nadzienia. Boki ciasta założyć do środka, a końce zlepić lub po prostu zawinąć. Tak właśnie zrobiłam. Na górze rozłożyć plasterki mozzarelli
  • piec na kamieniu w 250`C 8-10 minut, do zrumienienia
  • podawać gorące z ulubionym sosem, ale same też są pyszne

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *