Pieczeń rzymska, przez innych nazywana klopsem — wtedy najczęściej z jajkiem na twardo w środku — to taki wielki kotlet mielony. W dodatku znacznie zdrowszy, bo nie smażony, a pieczony i dużo mniej z nim pracy.

Oprócz tego, że jest bardzo smaczny ma jeszcze jedną wielką zaletę — za jednym zamachem mamy 2-3 obiady. I nie tylko obiady, bo pokrojony w cienkie plastry na zimno jest świetny również do kanapek.

Pieczeń nie ma szans się znudzić, bo wystarczy zmienić kilka składników i za każdym razem może być zupełnie inna. Moja dzisiejsza jest pyszna, bo z dodatkiem pieczarek.

Składniki na 1 keksówkę:

  • 1 kg mielonego mięsa
  • 2 jajka
  • 300 g pieczarek
  • bułka + woda lub mleko
  • sól
  • pieprz
  • 1 cebula
  • gałązka szałwii
  • pietruszka lub tymianek
  • olej lub masło ghee
  • bułka tarta do foremki

Wykonanie:

  • drobno pokrojoną cebulę zeszklić na średnim ogniu. Dodać pokrojone w drobną kostkę lub starte na tarce pieczarki. Poddusić krótko razem z cebulą tak, by nie puściły wody. Odstawić do przestudzenia
  • namoczyć czerstwą bułkę w mleku lub ciepłej wodzie
  • posiekać zioła
  • foremkę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą
  • mielone mięso delikatnie wymieszać z pieczarkami, odciśniętą bułką, przyprawami, ziołami i rozkłóconymi jajkami. Delikatne wymieszanie mięsa to gwarant puszystej pieczeni
  • masę mięsną przełożyć do przygotowanej foremki i piec w 190-200`C 45 minut do zezłocenia
  • pieczeń wyjąć z piekarnika i pozostawić na 10 minut. Następnie przełożyć na deskę lub talerz do serwowania i pokroić w plastry

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *