Pieczona papryka jest delikatna, słodka i po prostu rozpływa się w ustach. Warto włączyć ją diety, bo to witaminowa rekordzistka. Jest bezcenna dla naszego zdrowia, witaminy C ma 5 razy więcej niż cytryna. Jedzona w sezonie jesienno-wiosennym wzmacnia odporność. Papryka zmniejsza apetyt, przyspiesza spalanie tłuszczu, odmładza i poprawia nastrój.
To warzywo uniwersalne, a lista potraw jakie przygotujesz z jej udziałem jest imponująca. Paprykę możesz wykorzystać do przygotowanie zup, sosów, past, dipów, do dań z makaronem, ryżem. Króluje w kuchni śródziemnomorskiej – we Włoszech – jako antipastti, w Hiszpanii – słynne tapas. Papryka będzie zdrowsza, bo lekkostrawna, gdy pozbawimy ją skórki. Wystarczy upiec ją w piekarniki, by w łatwy sposób pozbyć się skórki.
Składniki:
- papryka – dowolna ilość
Wykonanie:
- paprykę umyć i ułożyć na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym, ponieważ w czasie pieczenia puści sok. Piec 30 minut w 200`C. W czasie pieczenia można paprykę odwrócić. Jest gotowa, gdy miejscami zrobi się czarna i zacznie się marszczyć
- gorącą paprykę umieścić w miseczce i przykryć folią spożywczą, bądź włożyć do foliowego worka. Odstawić, by przestygła. Papryka się zaparzy i skórkę zdejmiesz bez trudu – palcami lub lekko podważając czubkiem nożyka. Usunąć gniazda nasienne z pestkami i piętki. Używać wg woli
- warto wrzucić na blachę kilka papryk więcej i z reszty przygotować smakowite paprykowe antipasti. Upieczoną, oczyszczona paprykę przekroić na 4 części. Włożyć do słoika lub innego szklanego naczynia, zalać oliwą, dodać gałązkę rozmarynu i ząbek czosnku. Podawać lekko posolną do kanapek. Pycha!
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂