Pieczone ruskie pierogi — Przepis na idealne pierogi drożdżowe z piekarnika

Pierogi pieczone z piekarnika nie wymagają takiej precyzji i uwagi przy lepieniu jak te tradycyjne. Na pewno pokochają je wszyscy, którzy nie znoszą lepienia zwykłych pierogów.  Praca z ciastem drożdżowym idzie sprawniej, bo ciasto jest grubsze, a i pierogi większe.

Aby tak się stało, podstawą jest dobre ciasto drożdżowe. Musi być elastyczne i łatwe do formowania. Nie powinno lepić się do palców, a jednocześnie dobrze się sklejać. Jeśli już masz dobre ciasto lepienie pierogów to już sama przyjemność i łatwizna. Po upieczeniu ciasto jest pulchne i puszyste, a skórka chrupiąca.

Dzisiejsze pierogi wypełnione są ruskim nadzieniem — moim ulubionym, ale możesz zrobić je z każdym innym farszem. Nadzienie ruskie możesz wykorzystać w tradycyjnych pierogach ruskich.

Składniki na ciasto (około 48 pierogów):

  • 500 g mąki orkiszowej jasnej
  • 30 g świeżych drożdży
  • 40 g miękkiego masła
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 jajko+1 żółtko
  • ok. 1 szklanki mleka

Składniki na farsz:

  • 70 dkg ziemniaków
  • 350 g półtłustego twarogu
  • 1 cebula
  • sól, pieprz
  • tłuszcz

Dodatkowo:

  • czarny sezam
  • 1 żółtko+2 łyżki mleka

Wykonanie:

  • mleko podgrzać w rondelku, wkruszyć drożdże i przy pomocy rózgi balonowej mieszać do rozpuszczenia
  • mąkę przesiać do misy, dodać cukier, sól, wlać mleko z drożdżami i mieszać hakiem do połączenia składników. Na końcu dodać miękkie masło i wyrabiać ciasto, aż będzie gładkie i lśniące. Przykryć misę folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
  • ugotowane ziemniaki rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków. Po chwili jak trochę przestygną dodać pokruszony biały ser, zrumienioną delikatnie cebulkę i powtórnie ugnieść tłuczkiem. Do smaku, ale z lekkim nadmiarem dodać soli i pieprzu
  • wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części. Każdą z osobna rozwałkować na placek grubości około 5 mm. Foremkę o średnicy 9 cm wykrawać krążki, na środku układać po 1 czubatej łyżeczce farszu i zlepiać jak pieroga. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Brzegi każdego pieroga przycisnąć foremką do pierogów, widelcem lub nożem, by nie rozkleiły się podczas pieczenia. Pierogi posmarować żółtkiem rozmąconym z 2 łyżkami mleka i posypać wedle uznania sezamem, makiem lub czarnuszką
  • piec w 200`C 20-25 minut do zrumienienia

SMACZNEGO!

Uwagi:
Ciasto świetnie znosi leżakowanie w lodówce. Można przygotować je wieczorem i zostawić na noc do wyrastania w lodówce lub połowę wyrośniętego zostawić w lodówce do wykorzystania na następny dzień. W resztki ciasta po wykrojeniu pierogów owinęłam wędzone śliwki. Najszybsze pierożki i jakie pyszne! Również polecam!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *