Pierogi pieczone z piekarnika nie wymagają takiej precyzji i uwagi przy lepieniu jak te tradycyjne. Na pewno pokochają je wszyscy, którzy nie znoszą lepienia zwykłych pierogów. Praca z ciastem drożdżowym idzie sprawniej, bo ciasto jest grubsze, a i pierogi większe.
Aby tak się stało, podstawą jest dobre ciasto drożdżowe. Musi być elastyczne i łatwe do formowania. Nie powinno lepić się do palców, a jednocześnie dobrze się sklejać. Jeśli już masz dobre ciasto lepienie pierogów to już sama przyjemność i łatwizna. Po upieczeniu ciasto jest pulchne i puszyste, a skórka chrupiąca.
Dzisiejsze pierogi wypełnione są ruskim nadzieniem — moim ulubionym, ale możesz zrobić je z każdym innym farszem. Nadzienie ruskie możesz wykorzystać w tradycyjnych pierogach ruskich.
Składniki na ciasto (około 48 pierogów):
- 500 g mąki orkiszowej jasnej
- 30 g świeżych drożdży
- 40 g miękkiego masła
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 jajko+1 żółtko
- ok. 1 szklanki mleka
Składniki na farsz:
- 70 dkg ziemniaków
- 350 g półtłustego twarogu
- 1 cebula
- sól, pieprz
- tłuszcz
Dodatkowo:
- czarny sezam
- 1 żółtko+2 łyżki mleka
Wykonanie:
- mleko podgrzać w rondelku, wkruszyć drożdże i przy pomocy rózgi balonowej mieszać do rozpuszczenia
- mąkę przesiać do misy, dodać cukier, sól, wlać mleko z drożdżami i mieszać hakiem do połączenia składników. Na końcu dodać miękkie masło i wyrabiać ciasto, aż będzie gładkie i lśniące. Przykryć misę folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
- ugotowane ziemniaki rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków. Po chwili jak trochę przestygną dodać pokruszony biały ser, zrumienioną delikatnie cebulkę i powtórnie ugnieść tłuczkiem. Do smaku, ale z lekkim nadmiarem dodać soli i pieprzu
- wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części. Każdą z osobna rozwałkować na placek grubości około 5 mm. Foremkę o średnicy 9 cm wykrawać krążki, na środku układać po 1 czubatej łyżeczce farszu i zlepiać jak pieroga. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Brzegi każdego pieroga przycisnąć foremką do pierogów, widelcem lub nożem, by nie rozkleiły się podczas pieczenia. Pierogi posmarować żółtkiem rozmąconym z 2 łyżkami mleka i posypać wedle uznania sezamem, makiem lub czarnuszką
- piec w 200`C 20-25 minut do zrumienienia
SMACZNEGO!
Uwagi:
Ciasto świetnie znosi leżakowanie w lodówce. Można przygotować je wieczorem i zostawić na noc do wyrastania w lodówce lub połowę wyrośniętego zostawić w lodówce do wykorzystania na następny dzień. W resztki ciasta po wykrojeniu pierogów owinęłam wędzone śliwki. Najszybsze pierożki i jakie pyszne! Również polecam!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂