Pierś indycza faszerowana morelami I śliwką

Mięso indycze pożądane jest w każdej zdrowej diecie. Liczba zwolenników ciągle rośnie, bo indycze mięso jest  i dietetyczne i lekkostrawne i super smaczne.

Filet z indyka faszerowany suszonymi morelami i śliwkami to danie bardzo kolorowe i smakowite – idealne na świąteczny stół. Może uświetnić niejedno spotkanie rodzinne, bo prezentuje się bardzo elegancko.

Filet upiekłam w rękawie foliowym, a mięso podlałam bulionem. W ten sposób przygotowana rolada jest miękka i soczysta.  Bulion z pieczenia z dodatkiem powideł śliwkowych wykorzystałam do przygotowania aromatycznego sosu. Mięso jest idealne na ciepło jak i na zimno. Zamiast wędliny najlepiej kroić w plastry dopiero po schłodzeniu w lodówce.

Mięso jest bardzo chude, dlatego trzeba się z nim delikatnie obchodzić. Ważne, by w trakcie pieczenia podlać je bulionem, nie przekraczać temperatury 180`C i piec przykryte w rękawie foliowym lub naczyniu z pokrywką. Zawsze lepiej wybrać mniejszy kawałek mięsa, bo jest smaczniejsze. Na każde 500 g mięsa trzeba liczyć 30 minut pobytu w piekarniku.

Składniki:

  • około 800 g piersi z indyka
  • 8-10 moreli suszonych
  • 8-10 suszonych śliwek
  • mała bułeczka + mleko do namaczania
  • 1 żółtko
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołową
  • papryka słodka w proszku
  • szklanka bulionu warzywnego

Składniki na marynatę:

  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka miodu
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżeczka ostrej papryki

Dodatkowo:

  • 1,5 łyżki powideł śliwkowych
  • 1 łyżeczka ciemnego octu balsamicznego

Wykonanie:

  • mięso z indyka umyć, wysuszyć papierowym ręcznikiem i rozciąć jak książkę. Delikatnie rozbić. Wmasować w mięso marynatę z podanych wyżej składników. Oprószyć solą i pieprzem, przykryć naczynie z indykiem folią spożywczą i odstawić do lodówki — najlepiej na całą noc
  • bułeczkę namoczyć w mleku. Odsączyć na sitku nadmiar mleka, rozdrobnić widelcem bułkę, następnie wymieszać z żółtkiem, gałką muszkatołową, solą, pieprzem i pokrojonymi suszonymi śliwkami  i morelami. Masę rozsmarować na rozłożonym mięsie. Zwinąć roladę i sfiksować sznurkiem, by trzymała kształt oraz oprószyć czerwoną słodką papryką (dla koloru)
  • ułożyć w naczyniu żaroodpornym, podlać bulionem i wstawić do rękawa. Rękaw zapiąć i piec indyka 40 minut, następnie rozciąć rękaw i dopiekać około 10 minut, by zrumienić mięso
  • po upieczeniu dać mięsu odpocząć, następnie pokroić w plastry 
  • bulion zlać do rondelka, dodać 1,5 łyżki powideł śliwkowych i zagotować mieszając. Sos doprawić do smaku łyżeczką ciemnego octu balsamicznego i ewentualnie zabielić śmietaną. Plastry mięsa odgrzewać w sosie  

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *