Mięso indycze pożądane jest w każdej zdrowej diecie. Liczba zwolenników ciągle rośnie, bo indycze mięso jest i dietetyczne i lekkostrawne i super smaczne.
Filet z indyka faszerowany suszonymi morelami i śliwkami to danie bardzo kolorowe i smakowite – idealne na świąteczny stół. Może uświetnić niejedno spotkanie rodzinne, bo prezentuje się bardzo elegancko.
Filet upiekłam w rękawie foliowym, a mięso podlałam bulionem. W ten sposób przygotowana rolada jest miękka i soczysta. Bulion z pieczenia z dodatkiem powideł śliwkowych wykorzystałam do przygotowania aromatycznego sosu. Mięso jest idealne na ciepło jak i na zimno. Zamiast wędliny najlepiej kroić w plastry dopiero po schłodzeniu w lodówce.
Mięso jest bardzo chude, dlatego trzeba się z nim delikatnie obchodzić. Ważne, by w trakcie pieczenia podlać je bulionem, nie przekraczać temperatury 180`C i piec przykryte w rękawie foliowym lub naczyniu z pokrywką. Zawsze lepiej wybrać mniejszy kawałek mięsa, bo jest smaczniejsze. Na każde 500 g mięsa trzeba liczyć 30 minut pobytu w piekarniku.
Składniki:
- około 800 g piersi z indyka
- 8-10 moreli suszonych
- 8-10 suszonych śliwek
- mała bułeczka + mleko do namaczania
- 1 żółtko
- sól, pieprz
- gałka muszkatołową
- papryka słodka w proszku
- szklanka bulionu warzywnego
Składniki na marynatę:
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżka miodu
- sok z 1/2 cytryny
- 1 łyżeczka ostrej papryki
Dodatkowo:
- 1,5 łyżki powideł śliwkowych
- 1 łyżeczka ciemnego octu balsamicznego
Wykonanie:
- mięso z indyka umyć, wysuszyć papierowym ręcznikiem i rozciąć jak książkę. Delikatnie rozbić. Wmasować w mięso marynatę z podanych wyżej składników. Oprószyć solą i pieprzem, przykryć naczynie z indykiem folią spożywczą i odstawić do lodówki — najlepiej na całą noc
- bułeczkę namoczyć w mleku. Odsączyć na sitku nadmiar mleka, rozdrobnić widelcem bułkę, następnie wymieszać z żółtkiem, gałką muszkatołową, solą, pieprzem i pokrojonymi suszonymi śliwkami i morelami. Masę rozsmarować na rozłożonym mięsie. Zwinąć roladę i sfiksować sznurkiem, by trzymała kształt oraz oprószyć czerwoną słodką papryką (dla koloru)
- ułożyć w naczyniu żaroodpornym, podlać bulionem i wstawić do rękawa. Rękaw zapiąć i piec indyka 40 minut, następnie rozciąć rękaw i dopiekać około 10 minut, by zrumienić mięso
- po upieczeniu dać mięsu odpocząć, następnie pokroić w plastry
- bulion zlać do rondelka, dodać 1,5 łyżki powideł śliwkowych i zagotować mieszając. Sos doprawić do smaku łyżeczką ciemnego octu balsamicznego i ewentualnie zabielić śmietaną. Plastry mięsa odgrzewać w sosie
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂