Placuszki jogurtowe z młodej kapusty są niezwykle proste do przygotowania i bardzo smaczne. Robiłam je po raz pierwszy i nie sądziłam, że będą aż takie pyszne. Ciasto jest delikatne i puszyste, a środek placuszków chrupiący. Ponieważ młoda kapusta jest ciągle jeszcze młoda, koniecznie się skuś na przygotowanie tej super smacznej przekąski. Polecam!
Składniki na 8 placków:
- 200 g młodej kapusty (mała ćwiartka)
- 1/2 szklanki jogurtu
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- sól, pieprz
- tymianek/majeranek
- masło klarowane do smażenia
Przygotowanie:
- kapustę poszatkuj, posól, ugnieć i pozostaw, żeby zmiękła
- jogurt wymieszaj z jajkiem i mąką przy pomocy trzepaczki balonowej. Dodaj sodę oczyszczoną, pieprz i tymianek. Na końcu wymieszaj z odciśniętą z wody kapustą
- układaj małe porcje ciasta na rozgrzanym tłuszczu i smaż po kilka minut z obu stron do zrumienienia
- placuszki podawaj z ulubionym sosem jogurtowym lub śmietaną
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂