Farszem miฤsnym lub wegetariaลskim chฤtnie nadziewamy paprykฤ, cukiniฤ, bakลaลผany, pomidory juลผ rzadziej. A naprawdฤ warto, bo kaลผdy farsz w sลodko-kwaลnej pomidorowej otoczceย nie tylko ลwietnie wyglฤ
da, ale i smakuje nadzwyczajnie. Wลaลnie pieczenie pomidorรณw uwalnia z nich aromatycznฤ
sลodycz.
Pomidory wypeลniลam mielonฤ
woลowinฤ
wymieszanฤ
z tartฤ
cukiniฤ
, resztฤ cukinii pokroiลam w kostkฤ i upiekลam z pomidorami. Pomidory podaลam z makaronem, ktรณry wymieszaลam z resztฤ
farszu miฤsno pomidorowego. Lekkie danie i bardzo ลatwe do przygotowania. Byลo pysznie, polecam!
Skลadniki na 4-6 ลrednich pomidorรณw:
- 4 duลผe pomidory
- 1 cebula
- 1 cukinia – 250 g
- 250 g miฤsa mielonego
- 3 ลyลผki oleju
- 1 ลyลผka koncentratu pomidorowego
- sรณl, pieprz
- 1 ลyลผeczka cukru
- oregano lub mieszanka ziรณล prowansalskich
- 100 ml bulionu warzywnego
Wykonanie:
- z pomidorรณw ลciฤ ฤ czapeczki z ogonkami. Przy pomocy ลyลผeczki (najlepiej przy pomocy maลej ลyลผki do lodรณw) wybraฤ z pomidorรณw ลrodki, nastฤpnie w wysokim naczyniu zblendowaฤ je na purรฉe. Cebulฤ obraฤ i pokroiฤ w kostkฤ, 150 g cukinii zetrzeฤ na grubych oczkach tarki, pozostaลe 100 g pokroiฤ w kostkฤ
- na patelni rozgrzaฤ olej i zrumieniฤ miฤso mielone. Posoliฤ, dodaฤ cebulฤ i startฤ cukiniฤ, wmieszaฤ 1 ลyลผkฤ koncentratu pomidorowego. Wlaฤ pomidorowe purรฉe, zagotowaฤ. Dodaฤ zioลa oraz przyprawy i gotowaฤ do odparowania nadmiaru pลynu
- piekarnik nagrzaฤ do 200`C. Pomidory ustawiฤ w naczyniu do zapiekania, napeลniฤ przygotowanym farszem. Obok pomidorรณw uลoลผyฤ cukiniฤ i podlaฤ caลoลฤ bulionem. Zapiekaฤ 25-30 minut. Podaลam z makaronem, ale ลwietnie smakuje rรณwnieลผ z bagietkฤ
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was juลผ od 8 lat. Uwielbiam dzieliฤ siฤ moimi domowymi przepisami, ktรณre smakujฤ mojej rodzinie. Koniecznie daj znaฤ, jak smakowaลy Ci moje przepisy w komentarzach ๐