Quinoa โ superfood โ w roli gลรณwnej. Z dodatkiem sezonowych warzyw przygotujesz z jej udziaลem lekki, poลผywny posiลek, obfitujฤ
cy w biaลko, zdrowe tลuszcze, witaminy i mineraลy. Ta zdrowa i smaczna kasza jest bardzo uniwersalna. ลwietna na ลniadanie, a jako skลadnik saลatek idealna na danie obiadowe lub kolacyjne. To dobry zamiennik ryลผu w potrawach.
U mnie saลatka jest daniem z recyklingu. Na ลniadanie ugotowaลam podwรณjnฤ
porcjฤ kaszy i wykorzystaลam ugotowanฤ
fasolkฤ z poprzedniego dnia. Zapraszam na smacznฤ
saลatkฤ z quinoa.
Skลadniki:
- 2 szklanki ugotowanej kaszy quinoa
- 1 pฤto chorizo
- 400 g ugotowanej fasolki szparagowej
- 1 cukinia
- 1 cebula
- oliwa lub olej
- natka pietruszki
- sรณl, pieprz
- pomidorki koktajlowe
Wykonanie:
- ugotuj quinoa
- wrzuฤ na patelniฤ pokrojonฤ kieลbasฤ chorizo. Jak zacznie wytapiaฤ siฤ tลuszcz, dodaj cienko pokrojonฤ cebulฤ, nastฤpnie pokrojonฤ w pรณลplasterki cukiniฤ i podsmaลผaj caลoลฤ przez kilka minut
- w miฤdzyczasie pokrรณj ugotowanฤ i ostudzonฤ fasolkฤ w kilkucentymetrowe kawaลki, a pomidorki koktajlowe w ฤwiartki i razem z quinoa doลรณลผ na patelniฤ. Wymieszaj wszystkie skลadniki i podgrzej. Dosmacz solฤ i pieprzem. Podawaj posypanฤ zieleninฤ
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was juลผ od 8 lat. Uwielbiam dzieliฤ siฤ moimi domowymi przepisami, ktรณre smakujฤ mojej rodzinie. Koniecznie daj znaฤ, jak smakowaลy Ci moje przepisy w komentarzach ๐