Rolada z indyka z jarmużem i suszonymi pomidorami

Rolada z piersi indyka należy do najwykwintniejszych dań z tego ptaka. Mięso jest smaczne, zdrowe, niskokaloryczne, lekkostrawne i bardzo dietetyczne. Rolada przygotowana z wyrazistym farszem jarmużowym i suszonymi pomidorami smakuje rewelacyjnie.

Ponieważ do nadzienia użyłam suszonych pomidorków z żurawiną, żurawina pojawia się również w sosie. Rolada ma soczyste i bardzo mięciutkie mięso. Tak samo smaczna na gorąco, jak i na zimno do kanapek. Polecam!

Składniki:

  • pierś z indyka — około 1 kg
  • jarmuż — około 150-200 g
  • suszone pomidory 3/4 słoiczka
  • gałązka rozmarynu
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 200 ml bulionu do podlania

Wykonanie:

  • mięso oczyścić z błonRozciąć jak książkę. Można usunąć polędwiczkę, będzie łatwiej formować roladę. Użyłam całego płata mięsa z polędwiczką, dlatego niezbyt foremną roladę umieściłam w siatceRozcięty płat mięsa rozbić na grubość 2 cm pod folią spożywczą. Mięso posolić, oprószyć pieprzem, natrzeć olejem ze słoiczka z suszonymi pomidorami. Na mięsie rozłożyć igiełki rozmarynu. Odstawić na 1 godzinę
  • wypłukać jarmuż. Wyciąć grube łodygi, a liście pokroić w wąskie paski. Na patelni podsmażyć małą cebulę pokrojoną w piórka z ząbkiem czosnku. Dodać pokrojony jarmuż, przesmażyć razem przez kilka minut, aż straci objętość. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wystudzić
  • jarmuż  i suszone pomidory z zalewy rozłożyć na płacie mięsa. Zwinąć roladę i umieścić w siatce lub obwiązać sznurkiem. Roladę umieścić w naczyniu żaroodpornym, wierzch natrzeć oliwą ze słoiczka i podlać bulionem. Piec w 200`C około 45-55 minut. W trakcie pieczenia roladę obrócić i podlać sosem
  • przed porcjowaniem mięsa pozwolić mu odpocząć około 10 minut. Rozciąć i zdjąć siatkę. Zlać sos i wymieszać z żurawiną i zblendować lub zagęścić mąką. Podawać na gorąco lub na zimno

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *