Saltimbocca alla romana (w dosลownym tลumaczenie salt`im bocca โ skocz do ust!) to klasyk kuchni wลoskiej. Sznycelki same wskakujฤ
do buzi z dwรณch powodรณw โ ich smakowitoลci i niewielkich rozmiarรณw.
W oryginale to cieniutkie sznycelki cielฤce spiฤte z plasterkiem szynki dลugo dojrzewajฤ
cej (np. parmeลskiej) i listkiem szaลwii najpierw podsmaลผone na maลle, nastฤpnie duszone z dodatkiem biaลego, wytrawnego wina. Cielฤcinฤ podmieniลam sznycelkami z indyka.
Pyszne danie z miฤciutkim miฤskiem i aksamitnym sosem smakuje wyjฤ
tkowo. Szaลwia nadaje charakterystycznego smaczku, dlatego nie ma moลผliwoลci podmiany innym zioลem.
Wyrafinowane i bardzo proste danie uda siฤ kaลผdemu. Koniecznie przygotuj te rzymski klasyk w domowym zaciszu!
Skลadniki:
- 2-3 sznycle z indyka
- 10 listkรณw szaลwii
- plasterki szynki parmeลskiej
- masลo
- 150 ml biaลego wytrawnego wina
- sรณl, pieprz
Wykonanie:
- sznycle z indyka rozbiฤ tลuczkiem do miฤsa pod pลatem folii spoลผywczej na gruboลฤ okoลo 0,5 mm. Poporcjowaฤ na maลe kawaลki. Miฤso posoliฤ i oprรณszyฤ pieprzem
- na kaลผdym plasterku miฤsa uลoลผyฤ przyciฤty kawaลek szynki i listek szaลwii. Spiฤ ฤ wykaลaczkฤ
- na patelni rozgrzaฤ masลo. Smaลผyฤ kotleciki z obu stron po kilka minut do zrumienienia. Na koniec podlaฤ biaลym winem i dusiฤ nastฤpne kilka minut do zagฤszczenia sosu
- podaลam z pieczonymi batatami i brokuลem
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was juลผ od 8 lat. Uwielbiam dzieliฤ siฤ moimi domowymi przepisami, ktรณre smakujฤ mojej rodzinie. Koniecznie daj znaฤ, jak smakowaลy Ci moje przepisy w komentarzach ๐