Schab wieprzowy to stosunkowo chude i smaczne miฤso. Moลผna je przyrzฤ
dziฤ na wiele rรณลผnych sposobรณw. Dziล propozycja schabu w warzywach. W ten sposรณb przyrzฤ
dzony schab nigdy nie bฤdzie suchy. Miฤso jest kruche, miฤciutkie, rozpลywajฤ
ce siฤ w ustach i wyลmienite w smaku, dziฤki dodatkowi aromatycznych warzyw.
Bardzo polecam!
Skลadniki na 4 porcje:
- 4 kotlety wieprzowe (400-600 g)
- 2 cebule
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 por
- ฤwiartka selera, 2 zฤ bki czosnku
- 2 listki laurowe, 4-5 ziarenek ziela angielskiego, sรณl, pieprz do smaku
- 3 ลyลผki masลa ghee lub oleju
- 1 ลyลผka mฤ ki do obtoczenia kotletรณw
- 250 ml rosoลu lub wywaru warzywnego
Sposรณb wykonania:
- Kotlety lekko rozbiฤ, ale nie tak mocno jak na panierowane schaboszczaki, posoliฤ, oprรณszyฤ pieprzem.
- Obtoczyฤ w mฤ ce i obsmaลผyฤ na maลle na mocno rozgrzanej patelni.
- Obraฤ i pokroiฤ w piรณrka cebulฤ. Dorzuciฤ do obsmaลผanych kotletรณw i podsmaลผyฤ razem.
- W tym czasie obraฤ warzywa i zetrzeฤ na grubych oczkach tarki. Pora pokroiฤ w plasterki. Warzywa uลoลผyฤ na obsmaลผonych, ลadnie zrumienionych kotletach. Podlaฤ bulionem. Wrzuciฤ ziele i listki laurowe. Przykryฤ i dusiฤ na maลym ogniu okoลo 40 minut
- Podaฤ np. z kluskami ลlฤ skimi lub kopytkami.
Smacznego!
Na moim blogu gotuje dla Was juลผ od 8 lat. Uwielbiam dzieliฤ siฤ moimi domowymi przepisami, ktรณre smakujฤ mojej rodzinie. Koniecznie daj znaฤ, jak smakowaลy Ci moje przepisy w komentarzach ๐