Semmelknödel, Brötchen-Knödel, czyli knedle z bułki, to specjalność południowych Niemiec, Austrii i Czech. Idealnie nadają się do pieczeni wieprzowych podawanych z kiszoną lub czerwoną kapustą. Często serwowane są ze śmietanowym sosem grzybowym. Są pyszne, bardzo proste i szybkie do przygotowania.
Na kluski najlepiej nadają się stare, ale jedno-dwu-dniowe bułki, całkiem czerstwe raczej nie. Jeśli już używasz takich, dodaj więcej mleka. Do klusek podałam sos z mieszanki mrożonych grzybów leśnych (w sklepowych ladach chłodniczych leżą prawdziwe rarytasy!). Grzyby dusiłam z dodatkiem białego wina, zagęściłam śmietanką kremową. Obiad pycha! Polecam!
Składniki:
- 4 bułki – 200 g
- 250 ml mleka
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki natki pietruszki
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Sos grzybowy:
- 600 g mrożonych grzybów leśnych
- 1 łyżka masła
- 1 cebula
- 100-150 ml białego wytrawnego wina
- 100 ml śmietany kremówki
- sól, pieprz
- natka zielonej pietruszki
Wykonanie:
- bułki pokroić w 1 cm kostkę. Zalać gorącym mlekiem i roztrzepanym jajkiem, odstawić 10-15 minut. Jeśli używasz bardzo suchych bułek dodaj nieco więcej mleka
- w międzyczasie zeszklić pokrojoną w małą kostkę cebulę
- namoczone bułki wymieszać z podsmażoną cebulą, posiekaną zieloną pietruszką, dodać mąkę, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową — wymieszać. Wilgotnymi dłońmi formować kluski
- gotować w osolonej wrzącej wodzie około 10-15 minut. Po wypłynięciu klusek zmniejszyć ogień i trzymać pod przykryciem na ledwie mrugającym ogniu
- zamrożone grzyby wyłożyć na patelnię z rozgrzanym masłem i posiekaną, zeszkloną cebulką, mieszając od czasu do czasu grzyby rozmrozić. Gdy puszczą całą wodę zwiększyć ogień i odparować nadmiar wody. Dolać wino, odparować i dodać śmietanę kremówkę, przyprawy, poddusić przez kilka minut do zagęszczenia sosu
- wyłowić kluski łyżką cedzakową. Podawać z sosem grzybowym. Suto posypać zieloną pietruszką
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂