Skórka pomarańczowa w syropie — zdrowsza wersja

Smażona skórka pomarańczowa, niezbędna do świątecznych wypieków i obowiązkowa pozycja w każdej domowej spiżarni przez cały rok. Warto zrobić ją teraz gdy pomarańcze są najsłodsze, najsmaczniejsze i stosunkowo tanie.

Całe lata robiłam skórkę pomarańczową z dodatkiem białego cukru, ponieważ już jakiś czas temu porzuciłam biały cukier, zmieniły się również składniki skórki pomarańczowej w syropie. Ksylitol, który zastępuje mi biały cukier w domowych wypiekach i w tym przepisie sprawdził się doskonale.

Zapraszam do przepisu na zdrowszą wersję skórki pomarańczowej — bez dodatku cukru i chemii. Przygotowanie skórki jest bardzo proste. Nie ma potrzeby mozolnego ścinania białego albedo, ponieważ szkoda się go pozbywać.  Ma właściwości odchudzające, świetnie wpływa na trawienie, to dobre źródło pektyn i antyoksydantów i witaminy P. Goryczkę łatwo usuniesz poprzez moczenie i odlanie pierwszej wody z gotowania.

Najważniejszy jest oczywiście zakup pomarańczy z upraw ekologicznych, niepotraktowanych chemią! Skórki możesz zbierać przez kilka dni lub pozyskać jednorazowo, a z owoców usmażyć pyszny, oryginalny w smaku dżem pomarańczowy. Po przepis zapraszam w następnym poście!

Składniki:

  • skórki z 6 pomarańczy — około 1,5 kg
  • 1 czubata szklanka ksylitolu
  • 2 szklanki wody
  • 2 łyżki wódki/soku z cytryny

Wykonanie: 

  • po obraniu pomarańczy sukcesywnie  zbierane skórki układać na kaloryferze, by wyschły
  • skórki namoczyć w zimnej wodzie, najlepiej przez całą noc kilkakrotnie zmieniając wodę. Skórki zagotować i pierwszą wodę z gotowania odlać, następnie zalać świeżą wodą i gotować do miękkości, około 1 godziny
  • skórki odcedzić, przestudzić i pokroić w drobną kostkę
  • ugotować syrop z wody i ksylitolu, wsypać pokrojone skórki pomarańczowe i gotować, aż staną się szkliste. Na koniec dodać 2 łyżki wódki. Przełożyć do wyparzonych słoiczków, zakręcić. Gotowe!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *