Śląska sałatka śledziowa – hekele

Śląska sałatka śledziowa — Hekele — to popularne danie kuchni śląskiej spożywane w dni powszednie i w czasie postu. Hekele są obecne również w kuchni niemieckiej pod nazwą — Häckele lub Häckerle. Potrawa została wpisana na listę produktów tradycyjnych.

Potrawa występuje w dwóch wersjach, jako sałatka — podawana wówczas z ziemniakami w mundurkach lub jako pasta do chleba w wersji zmielonej. Przygotowałam sałatkę z przyjemnością, ponieważ generalnie lubimy ryby. Połączenie śledzia z cebulką i ogórkiem to klasyk, lecz dodatek gotowanego jajka bardzo łagodzi smak ostrych dodatków. Do wersji mielonej się przymierzam, pewnie będzie równie smaczna!

Składniki:

  • 3 solone płaty śledziowe
  • 1 ugotowane jajko
  • 2 średnie ogórki kiszone
  • 2 łyżeczki musztardy miodowej
  • 2 łyżeczki musztardy francuskiej
  • 1 cienka dymka ze szczypiorkiem
  • koperek
  • pieprz czarny mielony

Wykonanie:

  • płaty śledziowe lekko wymoczyć, następnie osuszyć papierowym ręcznikiem 
  • śledzie, jajko i ogórki pokroić w niewielką kostkę
  • szczypiorek i koperek drobno posiekać
  • składniki sałatki wymieszać z musztardą i przyprawić do smaku pieprzem
  • sałatkę podawać schłodzoną

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *