Śląska sałatka śledziowa — Hekele — to popularne danie kuchni śląskiej spożywane w dni powszednie i w czasie postu. Hekele są obecne również w kuchni niemieckiej pod nazwą — Häckele lub Häckerle. Potrawa została wpisana na listę produktów tradycyjnych.
Potrawa występuje w dwóch wersjach, jako sałatka — podawana wówczas z ziemniakami w mundurkach lub jako pasta do chleba w wersji zmielonej. Przygotowałam sałatkę z przyjemnością, ponieważ generalnie lubimy ryby. Połączenie śledzia z cebulką i ogórkiem to klasyk, lecz dodatek gotowanego jajka bardzo łagodzi smak ostrych dodatków. Do wersji mielonej się przymierzam, pewnie będzie równie smaczna!
Składniki:
- 3 solone płaty śledziowe
- 1 ugotowane jajko
- 2 średnie ogórki kiszone
- 2 łyżeczki musztardy miodowej
- 2 łyżeczki musztardy francuskiej
- 1 cienka dymka ze szczypiorkiem
- koperek
- pieprz czarny mielony
Wykonanie:
- płaty śledziowe lekko wymoczyć, następnie osuszyć papierowym ręcznikiem
- śledzie, jajko i ogórki pokroić w niewielką kostkę
- szczypiorek i koperek drobno posiekać
- składniki sałatki wymieszać z musztardą i przyprawić do smaku pieprzem
- sałatkę podawać schłodzoną
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂