Sos winegret to podstawowy zimny sos do wszystkich surรณwek i saลatek, pochodzi z kuchni francuskiej. Niezastฤ
piony szczegรณlnie teraz latem przy ogromnej podaลผy ลwieลผych warzyw i owocรณw.
Sos jest bajecznie ลatwy do przygotowania, dlatego nie ma potrzeby kupowania gotowcรณw z niechcianymi dodatkami. Najwaลผniejsza jest proporcja oleju/oliwy do octu, czyli na 3 ลyลผki oleju 1 ลyลผka octu. Proporcje moลผna dowolnie zwiฤkszaฤ, a nadmiar sosu mieฤ zawsze pod rฤkฤ
i przechowywaฤ go w lodรณwce.
Smak winegretu zaleลผy od jakoลci uลผytych skลadnikรณw. Dzisiejszy sos przygotowaลam na lnianym oleju z dodatkiem octu jabลkowego, takie polskie wydanie. Smak sosu moลผna zaostrzyฤ dodatkiem musztardy lub czosnku. Mรณj ulubiony smak to winegret sลodko-kwaลny z dodatkiem miodu. I taki przepis podajฤ, sprรณbuj moลผe i Tobie posmakuje!
Skลadniki:
- 3 ลyลผki oleju lnianego/innego ulubionego
- 1 ลyลผka octu jabลkowego/soku z cytryny
- 1 pลaska ลyลผeczka miodu
- szczypta soli
- ลwieลผy pieprz z mลynka
Przygotowanie:
- skลadniki na sos umieลciฤ w dowolnym naczyniu i rozmieszaฤ do powstania gลadkiej emulsji
- jeลli robisz wiฤkszฤ iloลฤ, wygodnie jest umieลciฤ skลadniki w sลoiczku z nakrฤtkฤ i wymieszaฤ potrzฤ sajฤ c sลoikiem. Sos po odstaniu w lodรณwce rozwarstwi siฤ, ale to naturalne, wystarczy powtรณrnie wstrzฤ snฤ ฤ naczyniem, a skลadniki na powrรณt poลฤ czฤ siฤ w gลadkฤ emulsjฤ
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was juลผ od 8 lat. Uwielbiam dzieliฤ siฤ moimi domowymi przepisami, ktรณre smakujฤ mojej rodzinie. Koniecznie daj znaฤ, jak smakowaลy Ci moje przepisy w komentarzach ๐