Sos winegret to podstawowy zimny sos do wszystkich surรณwek i saล‚atek, pochodzi z kuchni francuskiej. Niezastฤ…piony szczegรณlnie teraz latem przy ogromnej podaลผy ล›wieลผych warzyw i owocรณw.
Sos jest bajecznie ล‚atwy do przygotowania, dlatego nie ma potrzeby kupowania gotowcรณw z niechcianymi dodatkami. Najwaลผniejsza jest proporcja oleju/oliwy do octu, czyli na 3 ล‚yลผki oleju 1 ล‚yลผka octu. Proporcje moลผna dowolnie zwiฤ™kszaฤ‡, a nadmiar sosu mieฤ‡ zawsze pod rฤ™kฤ… i przechowywaฤ‡ go w lodรณwce.

Smak winegretu zaleลผy od jakoล›ci uลผytych skล‚adnikรณw. Dzisiejszy sos przygotowaล‚am na lnianym oleju z dodatkiem octu jabล‚kowego, takie polskie wydanie. Smak sosu moลผna zaostrzyฤ‡ dodatkiem musztardy lub czosnku. Mรณj ulubiony smak to winegret sล‚odko-kwaล›ny z dodatkiem miodu. I taki przepis podajฤ™, sprรณbuj moลผe i Tobie posmakuje!

Skล‚adniki:

  • 3 ล‚yลผki oleju lnianego/innego ulubionego
  • 1 ล‚yลผka octu jabล‚kowego/soku z cytryny
  • 1 pล‚aska ล‚yลผeczka miodu
  • szczypta soli
  • ล›wieลผy pieprz z mล‚ynka

Przygotowanie:

  • skล‚adniki na sos umieล›ciฤ‡ w dowolnym naczyniu i rozmieszaฤ‡ do powstania gล‚adkiej emulsji
  • jeล›li robisz wiฤ™kszฤ… iloล›ฤ‡, wygodnie jest umieล›ciฤ‡ skล‚adniki w sล‚oiczku z nakrฤ™tkฤ… i wymieszaฤ‡ potrzฤ…sajฤ…c sล‚oikiem. Sos po odstaniu w lodรณwce rozwarstwi siฤ™, ale to naturalne, wystarczy powtรณrnie wstrzฤ…snฤ…ฤ‡ naczyniem, a skล‚adniki na powrรณt poล‚ฤ…czฤ… siฤ™ w gล‚adkฤ… emulsjฤ™

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twรณj adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola sฤ… oznaczone *