Szybki makaron z pieczarkami i łososiem

Pyszny obiad dla zabieganych — makaron z łososiem i sosem pieczarkowym. Do przygotowania obiadu wykorzystałam kawałek łososia upieczonego poprzedniego dnia. Możesz użyć dowolnego makaronu, u mnie moje ulubione szpecle. Doskonale oblepiają się sosem i do tego dania pasują idealnie.

Zanim ugotuje się makaron, przygotujesz sos i pyszne danie gotowe do wydania!

Składniki na 2 porcje:

  • 200 g ulubionego makaronu
  • około 200 g kawałek upieczonego łososia bez skóry
  • 300 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 200 ml śmietany kremówki
  • sól
  • pieprz z młynka
  • zielenina
  • 1 łyżka oleju np. kokosowego

Przygotowanie:

  • makaron ugotować wg wskazań na opakowaniu
  • na patelni podgrzać olej, dodać pokroją cebulę i czosnek, poddusić. Dodać pokrojone w plasterki grzyby, posolić, oprószyć pieprzem i dusić do odparowania wody. Na koniec wlać śmietanę i dusić jeszcze kilka minut do zagęszczenia sosu. Dodać kawałeczki łososia, by się zagrzały
  • odcedzić makaron, wymieszać z sosem i wyłożyć na talarze
  • podawać posypane zieleniną

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *