Pyszny obiad dla zabieganych — makaron z łososiem i sosem pieczarkowym. Do przygotowania obiadu wykorzystałam kawałek łososia upieczonego poprzedniego dnia. Możesz użyć dowolnego makaronu, u mnie moje ulubione szpecle. Doskonale oblepiają się sosem i do tego dania pasują idealnie.
Zanim ugotuje się makaron, przygotujesz sos i pyszne danie gotowe do wydania!
Składniki na 2 porcje:
- 200 g ulubionego makaronu
- około 200 g kawałek upieczonego łososia bez skóry
- 300 g pieczarek
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 200 ml śmietany kremówki
- sól
- pieprz z młynka
- zielenina
- 1 łyżka oleju np. kokosowego
Przygotowanie:
- makaron ugotować wg wskazań na opakowaniu
- na patelni podgrzać olej, dodać pokroją cebulę i czosnek, poddusić. Dodać pokrojone w plasterki grzyby, posolić, oprószyć pieprzem i dusić do odparowania wody. Na koniec wlać śmietanę i dusić jeszcze kilka minut do zagęszczenia sosu. Dodać kawałeczki łososia, by się zagrzały
- odcedzić makaron, wymieszać z sosem i wyłożyć na talarze
- podawać posypane zieleniną
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂