Talarki ziemniaczane to cudownie prosty dodatek do obiadu. Sฤ
smaczne i bardzo chrupiฤ
ce, najsmaczniejsze te smaลผone w gลฤbokim, oleju. Niezdrowe? Do dietetycznych potraw na pewno nie naleลผฤ
. Nie ma sensu jednak rezygnowaฤ z ulubionych potraw, trzeba jedynie zachowaฤ umiar.
Warto wiedzieฤ, ลผe dopiero wielokrotne uลผycie tego samego oleju powoduje nagromadzenie szkodliwych zwiฤ
zkรณw. Jeลli uลผywasz oleju do powtรณrnego smaลผenia, naleลผy go koniecznie przefiltrowaฤ lub do nastฤpnego smaลผenia zlaฤ czysty z gรณry.
Talarki uwielbiam, ale rzadko przygotowuje je samodzielnie, poniewaลผ rozrzutnoลฤ nie leลผy w mojej naturze โ marnotrawstwo oleju! Przygotowanie domowych talarkรณw jest bardzo proste.
Skลadniki:
- ziemniaki
- olej – 0,5-1l
- sรณl
Wykonanie:
- obrane ziemniaki pokroiฤ w okoลo 0,6 mm talarki. Osuszyฤ w papierowym rฤczniku
- rozgrzaฤ w garnku olej. Wrzuciฤ na prรณbฤ kawaลek ziemniaka, a gdy dookoลa pojawiฤ siฤ bฤ belki i talarek wypลynie pora wrzuciฤ do smaลผenia pierwszฤ porcjฤ ziemniakรณw
- smaลผyฤ okoลo 10-15 minut do uzyskania zลocistej barwy. Gotowe wyjmowaฤ drucianym cedzakiem. Odsฤ czyฤ z nadmiaru tลuszczu na papierowym rฤczniku
- przed podaniem wymieszaฤ z solฤ
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was juลผ od 8 lat. Uwielbiam dzieliฤ siฤ moimi domowymi przepisami, ktรณre smakujฤ mojej rodzinie. Koniecznie daj znaฤ, jak smakowaลy Ci moje przepisy w komentarzach ๐