Truskawki pod owsianą kruszonką

Truskawki pod owsianą kruszonką lub jak kto woli crumble to świetny sposób na pyszny, gorący i szybki deser. Myli się ten, kto uważa, że truskawki niespecjalnie nadają się do zapiekania. Zamarynowane z dodatkiem ciemnego octu balsamicznego i mięty, następnie upieczone — smakują rewelacyjnie. Spróbuj, a pokochasz ten smak!

Składniki na kruszonkę:

  • 100 g mąki orkiszowej jasnej
  • 70 g ksylitolu lub cukru
  • 70 g płatków owsianych błyskawicznych
  • 80 g masła
  • 1/2 łyżeczki pasty z wanilii
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • 400 g truskawek
  • 1-2 łyżki ksylitolu lub cukru
  • 1 łyżka ciemnego octu balsamicznego
  • 1-2 łodyżki mięty (u mnie cytrynowa)

Wykonanie:

  • truskawki umyć, osuszyć i odszypułkować. Przekroić na połówki, większe pociąć w ósemki. Owoce wymieszać z cukrem, octem balsamicznym, pokrojonymi drobno listkami mięty i odstawić
  • wszystkie składniki na kruszonkę zagnieść dość szybko, by masło się nie zagrzało, bo wówczas kruszonka straci chrupkość 
  • przygotowane kokilki lub jedno większe naczynie do zapiekania wypełnić truskawkami. Resztę powstałego soku rozlać do naczyniek, następnie równomiernie podzielić kruszonkę
  • piec w piekarniku nagrzanym do 200`C 18-20 minut do zrumienienia kruszonki i do momentu jak owoce zaczną „bulgotać”. Najsmaczniejsze są podane na gorąco np. z gałką lodów

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *