Truskawki pod owsianą kruszonką lub jak kto woli crumble to świetny sposób na pyszny, gorący i szybki deser. Myli się ten, kto uważa, że truskawki niespecjalnie nadają się do zapiekania. Zamarynowane z dodatkiem ciemnego octu balsamicznego i mięty, następnie upieczone — smakują rewelacyjnie. Spróbuj, a pokochasz ten smak!
Składniki na kruszonkę:
- 100 g mąki orkiszowej jasnej
- 70 g ksylitolu lub cukru
- 70 g płatków owsianych błyskawicznych
- 80 g masła
- 1/2 łyżeczki pasty z wanilii
- szczypta soli
Dodatkowo:
- 400 g truskawek
- 1-2 łyżki ksylitolu lub cukru
- 1 łyżka ciemnego octu balsamicznego
- 1-2 łodyżki mięty (u mnie cytrynowa)
Wykonanie:
- truskawki umyć, osuszyć i odszypułkować. Przekroić na połówki, większe pociąć w ósemki. Owoce wymieszać z cukrem, octem balsamicznym, pokrojonymi drobno listkami mięty i odstawić
- wszystkie składniki na kruszonkę zagnieść dość szybko, by masło się nie zagrzało, bo wówczas kruszonka straci chrupkość
- przygotowane kokilki lub jedno większe naczynie do zapiekania wypełnić truskawkami. Resztę powstałego soku rozlać do naczyniek, następnie równomiernie podzielić kruszonkę
- piec w piekarniku nagrzanym do 200`C 18-20 minut do zrumienienia kruszonki i do momentu jak owoce zaczną „bulgotać”. Najsmaczniejsze są podane na gorąco np. z gałką lodów
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂