Tego sosu nie moลผe zabraknฤ
ฤ na ลผadnym wielkanocnym stole. Przynajmniej ja nie wyobraลผam sobie bez niego Wielkanocy. Nie za bardzo wiedziaลam, jak zatytuลowaฤ post, bo w moim w domu nazywany byล po prostu sosem chrzanowym. W „Kuchni polskiej” znalazลam jednak jego prawidลowฤ
nazwฤ โ sos polski. Jest przepyszny, a swoim smakiem uลwietni ลwiฤ
teczne ลniadanie, obiad i kolacjฤ. Nadaje siฤ bowiem idealnie do jajek, wฤdlin i miฤs na zimno, a takลผe do pieczonych warzyw.
Niesลychanie prosty do przygotowania, w czasie Wielkanocny wrฤcz bลyskawiczny, bo jajka na twardo tylko czekajฤ
na zagospodarowanie. Jeลli nie znacie tego przepisu, musicie koniecznie sprรณbowaฤ.
Skลadniki:
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 3 czubate ลyลผki jogurtu greckiego lub gฤstej ลmietany
- 2 peลne ลyลผki chrzanu ze sลoiczka
- 1 ลyลผeczka miodu
- 1/2 ลyลผeczki soli
Wykonanie:
- jajka ugotowane na twardo โ i ลผรณลto i biaลko przetrzeฤ przez sitko (gdy nie dysponujemy ugotowanymiย jajkami, ugotowaฤ je wczeลniej na twardo, nastฤpnie wystudziฤ)
- do przetartych jajek dodaฤ jogurt, chrzan, miรณd, sรณl i wymieszaฤ. Gotowe! Przed podaniem schลodziฤ w lodรณwce
ลปYCZฤ SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was juลผ od 8 lat. Uwielbiam dzieliฤ siฤ moimi domowymi przepisami, ktรณre smakujฤ mojej rodzinie. Koniecznie daj znaฤ, jak smakowaลy Ci moje przepisy w komentarzach ๐