Wielkanocny „Sos polski” – pyszny sos chrzanowy

Tego sosu nie moลผe zabraknฤ…ฤ‡ na ลผadnym wielkanocnym stole. Przynajmniej ja nie wyobraลผam sobie bez niego Wielkanocy. Nie za bardzo wiedziaล‚am, jak zatytuล‚owaฤ‡ post, bo w moim w domu nazywany byล‚ po prostu sosem chrzanowym. W „Kuchni polskiej” znalazล‚am jednak jego prawidล‚owฤ… nazwฤ™ โ€” sos polski. Jest przepyszny, a swoim smakiem uล›wietni ล›wiฤ…teczne ล›niadanie, obiad i kolacjฤ™. Nadaje siฤ™ bowiem idealnie do jajek, wฤ™dlin i miฤ™s na zimno, a takลผe do pieczonych warzyw.

Niesล‚ychanie prosty do przygotowania, w czasie Wielkanocny wrฤ™cz bล‚yskawiczny, bo jajka na twardo tylko czekajฤ… na zagospodarowanie. Jeล›li nie znacie tego przepisu, musicie koniecznie sprรณbowaฤ‡.

Skล‚adniki:

  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 3 czubate ล‚yลผki jogurtu greckiego lub gฤ™stej ล›mietany
  • 2 peล‚ne ล‚yลผki chrzanu ze sล‚oiczka
  • 1 ล‚yลผeczka miodu
  • 1/2 ล‚yลผeczki soli

Wykonanie:

  • jajka ugotowane na twardo โ€” i ลผรณล‚to i biaล‚ko przetrzeฤ‡ przez sitko (gdy nie dysponujemy ugotowanymiย  jajkami, ugotowaฤ‡ je wczeล›niej na twardo, nastฤ™pnie wystudziฤ‡)
  • do przetartych jajek dodaฤ‡ jogurt, chrzan, miรณd, sรณl i wymieszaฤ‡. Gotowe! Przed podaniem schล‚odziฤ‡ w lodรณwce

ลปYCZฤ˜ SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twรณj adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola sฤ… oznaczone *