Sezon grzybowy dopiero przed nami, poniewaลผ jednak upolowaลam boczniaki przygotowaลam na obiad pysznฤ
zapiekankฤ ziemniaczano-boczniakowฤ
. Niewiele znam przepisรณw z wykorzystaniem boczniakรณw, takลผe ochoczo wyprรณbowaลam ten znaleziony w „Kuchni smakosza โ ziemniaki” Mattiasa F. Mangolda.
Warto wลฤ
czyฤ je do diety nie tylko ze wzglฤdu na walory smakowe. To bardzo zdrowe grzyby. Zapiekanka byลa wyลmienita, a przepis bardzo polecam!
Skลadniki:
- 750 g zwiฤzลych ziemniakรณw
- 400 g boczniakรณw
- 100 g czerstwego chleba
- maลy pฤczek pietruszki
- 2-3 zฤ bki czosnku
- 30 ml oliwy
- sรณl, pieprz
- 200 g parmezanu lub gruyere
- tลuszcz do formy
Wykonanie:
- ziemniaki obraฤ i pokroiฤ w talarki o gruboลci okoลo 3 mm. Grzyby oczyลciฤ papierowym rฤcznikiem, odciฤ ฤ trzonki, odrzuciฤ. Rozgrzaฤ piekarnik do 200`C
- chleb pokroiฤ w kostkฤ, lekko podsmaลผyฤ na patelni bez tลuszczu. Pietruszkฤ opลukaฤ. Osuszyฤ i drobno posiekaฤ. Obraฤ i posiekaฤ czosnek. Podsmaลผone kostki chleba z czosnkiem, pietruszkฤ i olejem zblendowaฤ na pastฤ
- naczynie do zapiekania natลuลciฤ. Ukลadaฤ naprzemiennie warstwy ziemniakรณw, grzybรณw i pasty z pieczywa, kaลผdฤ warstwฤ doprawiฤ solฤ i pieprzem. Na koลcu posypaฤ starym serem
- piec w piekarniku okoลo 45 minut
SMACZNEGO!
Uwagi:
Prawdziwy ser gruyere, parmezan czy pecorino to jedyne gatunki serรณw, jakie moลผna wykorzystaฤ do tej potrawy โ one siฤ nie przypalฤ
. Zapomnij o goudzie albo ementalerze: zapiekanka bฤdzie kleista lub czarna. Prawdziwy ser siฤ topi, a nie pali.
Na moim blogu gotuje dla Was juลผ od 8 lat. Uwielbiam dzieliฤ siฤ moimi domowymi przepisami, ktรณre smakujฤ mojej rodzinie. Koniecznie daj znaฤ, jak smakowaลy Ci moje przepisy w komentarzach ๐