O walorach kiszonej kapusty nie trzeba nikogo przekonywać i pewnie większość z Was ma zapasy przygotowanej kiszonki na całą zimę. Najpopularniejsza sałatka z dodatkiem marchewki i jabłka jest bardzo lubiana. Jednak każda odmiana jest mile widziana, by kiszona kapusta nie znudziła się za szybko. Co powiecie na dodatek kurkumy i imbiru? Dodatkowe walory zdrowotne, żółciutki kolorek i nowy smak. Może warto spróbować?
Jeżeli używasz kapusty kiszonej bez marchwi do przygotowania sałatki, dodaj marchewkę.
Składniki:
- 0,5 kg domowej kiszonej kapusty
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- płaska łyżeczka startego imbiru
- 1 cebula
- 1 jabłko
- 3 łyżki oleju lnianego
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 łyżeczka miodu
Przygotowanie:
- imbir, cebulę i jabłko obierz. Jabłko zetrzyj na dużych oczkach tarki jarzynowej, imbir na najmniejszych, a cebulę posiekaj w piórka
- olej wymieszaj z octem i miodem na gładką emulsję
- wymieszaj kapustę z przyprawami i startymi warzywami
- podawaj schłodzoną z lodówki
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂